To USA nepotěší: Peking dal vyjádření k Ukrajině a oznámil větší spolupráci s Moskvou

25.12.2022 22:07

Čína se v příštím roce chystá pokračovat v politice své nestrannosti k válce na Ukrajině, oznámil v neděli čínský ministr zahraničí Wang I, avšak dodal, že se jeho země zároveň chce zaměřit na prohloubení „oboustranně výhodné spolupráce“ s Ruskem, což naznačuje, že Peking se bude snažit o co největší využití současné oslabené pozice Ruska a dojde tak k posílení oboustranných vztahů. Došlo i na kritiku postoje Washingtonu, přičemž Peking upozornil, že USA a Čína jsou natolik propojené země, že „se nemohou oddělit nebo přerušit dodavatelské řetězce“.

To USA nepotěší: Peking dal vyjádření k Ukrajině a oznámil větší spolupráci s Moskvou
Foto: Repro Gov.cn
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, videokonference s prezidentem USA

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Že Peking bude pokračovat ve své politice nestrannosti v otázce války na Ukrajině, oznámil čínský ministr zahraničí Wang I v nedělním projevu a podle serveru The New York Post zároveň uvedl, že Čína bude s Ruskem „prohlubovat strategickou vzájemnou důvěru a oboustranně výhodnou spolupráci“.

Wang I však obohacování se jeho země z válečného dění odmítá.  „Pokud jde o ukrajinskou krizi, důsledně jsme se drželi základních zásad objektivity a nestrannosti, aniž bychom upřednostňovali jednu či druhou stranu nebo přilévali olej do ohně, natož abychom ze situace hledali zištné výhody,“ řekl podle agentury AP.

Následně na konferenci v čínském hlavním městě prostřednictvím videozáznamu obvinil USA ze zhoršení vztahů mezi oběma největšími světovými ekonomikami a prohlásil, že Peking „rozhodně odmítá chybnou politiku Spojených států vůči Číně“.

Čínský šéf diplomacie tak dal jasně najevo, že i přes zvětšenou spolupráci s Moskvou půjde jen o část čínské strategie a – namísto orientace na ekonomicky nepříliš perspektivní Rusko – se jeho země bude snažit i nadále o ekonomickou propojenost především s americkými a s evropskými trhy. Wang I ve své řeči podle AP dokonce připustil, že zkušenosti ukázaly, „že Čína a Spojené státy se nemohou oddělit nebo přerušit dodavatelské řetězce“.

Čínsko-ruské sbližování tak jako doposud může znamenat posílení styků obou zemí v obchodě s komoditami, které se Rusko kvůli západním sankcím snaží ve světě prodávat za značně zlevněné částky. A Peking bude chtít pomocí spolupráce s Moskvou získat námořní převahu ve Východočínském moři, kde válečné lodě obou zemí minulý týden uspořádaly společné námořní cvičení.

Podle čínského ministra zahraničí jde vidět „historický pokrok“ rovněž v čínsko-arabských vztazích.

Náročné vztahy s Washingtonem se podle něj bude Peking snažit obnovit. Nyní podle něj USA „státy tvrdohlavě pokračují v tom, že považují Čínu za svého hlavního konkurenta, a dopouštějí se vůči ní hrubé blokády, potlačování a provokací“.

Jak upozornila Al-Džazíra, čínské ministerstvo zahraničí krátce předtím též uvedlo, že Čína bude i nadále hrát konstruktivní roli při řešení ukrajinské krize „svým vlastním způsobem“.

Takže, zatímco v ekonomické rovině zřejmě bude Peking chtít využít současné oslabené pozice Ruska, které je silně závislé na vývozu svého nerostného bohatství, v pozici vůči válce na Ukrajině nelze v příštím roce počítat s obratem Číny a s jejím přikloněním se ani k jedné straně.

Při pokračování této neutrální politiky ovšem lze očekávat, že ať Rusko zabere na Ukrajině jakékoli její území, Peking jej bude i nadále považovat za ukrajinské. Čína již dříve Kyjev ujistila, že neuznává ruské nároky na jakékoli ukrajinské území a že plně respektuje suverenitu a územní celistvost Ukrajiny. Že se tento postoj Číny k napadené zemi nezmění, jasně deklaroval Wang I i během své zářijové osobní schůzky se šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou.

„Čína vždy zastávala názor, že je třeba respektovat svrchovanost a územní celistvost všech zemí,“ uvedl dle agentury Anadolu později v září také mluvčí čínského ministerstva zahraničí a doplnil, že Peking podporuje řešení konfliktu skrze „mírový dialog“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…