To Ukrajince raní. Vyplulo, co si myslí obyčejní Maďaři

20.06.2022 9:15

Až 83 % Maďarů si přeje, aby konflikt na sousední Ukrajině skončil co nejdříve mírem, i kdyby to mělo znamenat, že dojde k určitému kompromisu. Výsledky průzkumu předního maďarského think-tanku Századvég také ukazují, že si lidé v Maďarsku příliš nemyslí, že by se tak stalo kvůli prohře Ruska. Pro mír je podle Maďarů zdaleka nejvíce premiér Viktor Orbán. Americký prezident Joe Biden či jeho ruský protějšek Vladimir Putin dle nich spíše budou chtít ve válce pokračovat. Pozitivně však příliš není vnímaný ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

To Ukrajince raní. Vyplulo, co si myslí obyčejní Maďaři
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32393 lidí
Červnový průzkum Századvégu, do něhož se zapojila tisícovka Maďarů, naznačuje, že si lidé v zemi nepřejí, aby nadále pokračovala válka v sousední Ukrajině napadené Ruskem. Až 83 procent Maďarů si přeje, aby Rusové s Ukrajinci jednali a dohodli se na ukončení války i za cenu, že by obě strany musely dosáhnout kompromisu. 
 
Pouze 15 procent Maďarů pak vidí šanci na ukončení ukrajinského konfliktu za situace, kdy by se Rusko z Ukrajiny stáhlo kvůli prohře. 
 
Míru je dle nich nakloněn zejména maďarský premiér Viktor Orbán, myslí si to až 83 procent respondentů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak skončil na druhém místě, ale jen s 37 %. Je ale i tak dle Maďarů nakloněn míru o něco více než americký prezident Joe Biden – to si myslí jen 32 %.
 
Válku pak dle Maďarů bude chtít nadále rozdmýchat zejména ruský prezident Vladimir Putin, že by byl Putin ochotný jednat o míru si myslí jen 21 % zúčastněných. 
 
Samotné vnímání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se v zemi podle průzkumu zhoršilo. Podíl těch, kteří neschvalují postoje vlády ukrajinského prezidenta Zelenského, vzrostl z květnových 65 procent na červnových 68 procent – stalo se tak po opětovné kritice Kyjeva za nepodpoření ropného embarga v plném rozsahu či po tvrzení o územních nárocích Maďarska. 
 
Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov na počátku května obvinil Maďarsko, že vědělo o ruské invazi předem a chtělo získat část Ukrajiny pro sebe. „Z nějakého důvodu si Maďaři mysleli, že by mohli zabrat část našeho území. To se nikdy nestane,“ tvrdil Danilov.
 
Mimořádný velvyslanec a zmocněnec Maďarska na Ukrajině István Íjgyártó však v květnovém rozhovoru pro televizní kanál Espreso jasně odmítl, že by jeho země nějaké územní nároky na západní oblasti Ukrajiny měla. 
 
„Rusko je agresorský stát, vojenský agresor, zatímco Maďarsko plně podporuje územní celistvost a suverenitu Ukrajiny,“ zdůraznil maďarský velvyslanec postoj své země. 
 
Že je Rusko pod vedením Vladimira Putina agresorem, pak kromě maďarské vlády míní také samotní občané Maďarska. Putina a jeho režim stejně jako v minulém měsíci negativně vnímalo až 72 % respondentů.
 
Až téměř tři čtvrtiny dotázaných (74 %) pak předpokládají další pokračování války, podle většiny dotázaných totiž zatím nemá zájem o míru jednat ani jedna ze zúčastněných stran.
 
Negativní názor mají Maďaři rovněž na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Zatímco 33 % Maďarů ji vnímá pozitivně, 49 % má na ni po jejím prohlášení o zahájení disciplinárního řízení s Maďarskem, jehož výsledkem může být odříznutí země od finančních prostředků z unijních fondů, negativní pohled.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…