To bude mít Zeman radost! Vyplouvá, kdo bude v nové vládě Andreje Babiše

24.04.2018 9:35

Sociální demokraté v čele s předsedou Janem Hamáčkem neustále opakují, že jednání o vládě nelze uspěchat, že zatím není nic pevně dohodnuto a všechno ještě může skončit nezdarem. Přesto se už spekuluje o tom, kdo usedne na ten či onen vládní post a který Babišův ministr se bude muset rozloučit se svou židlí. Úterní deník Právo přináší v této souvislosti informaci, která pravděpodobně nepotěší prezidenta Zemana.

To bude mít Zeman radost! Vyplouvá, kdo bude v nové vládě Andreje Babiše
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Sociální demokraté stále tvrdí, že menšinová koalice hnutí ANO a ČSSD podporovaná komunisty ještě stále nemusí vzniknout. Poslední slovo ke vzniku vlády budou mít řadoví členové ČSSD, kteří se vyjádří ve vnitrostranickém referendu. Lidový dům se ale podle všeho snaží přesvědčit členy, že má smysl hlasovat pro účast ve vládě. Pomoci mohou i lidé, o kterých se uvažuje jako o ministrech. Budou motivováni přesvědčovat své kolegy, aby vstup do vlády odsouhlasili.

Anketa

Sehrává Miloš Zeman při vyjednávání o vládě konstruktivní roli?

86%
14%
hlasovalo: 2910 lidí

Ministrem zahraničí v příští vládě by se tak mohl stát europoslanec Miroslav Poche, který vstup ČSSD do vlády dlouhodobě kritizuje. Miroslav Poche je však jen velmi těžko přijatelný pro Miloše Zemana. V nedávné prezidentské volbě totiž europoslanec podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Před několika lety se navíc Poche přiznal Hospodářským novinám, že finančně podporuje stranu tak, aby se co nejvíce ušetřilo na daních, což nebylo zcela v pořádku.  Mnoha politikům by takové přiznání mohlo zlomit vaz, ale Poche aféru ustál.    

Dalším členem vlády by se mohl stát sám předseda ČSSD Jan Hamáček, který teoreticky může vést resort vnitra. Ministrem práce a sociálních věcí by se mohl stát někdejší náměstek v tomto resortu Petr Krčál. Ten však tvrdí, že zatím žádnou takovou nabídku nedostal. „Žádnou nabídku jsem nedostal. Této oblasti se věnuji deset let, samozřejmě bych ji zvážil,“ řekl deníku.

Spekuluje se také o tom, že by se ministrem mohl stát někdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. A to by mohlo vzbudit silný odpor „Pokud by se toto stalo, tak se část strany naprosto vzbouří,“ poznamenal k tomu jeden z poslanců sociální demokracie. Sám Hašek však jakékoli ministerské angažmá důrazně odmítá. Stejné je to i s prvním místopředsedou Jiřím Zimolou, který se chce zaměřit na stabilizaci strany. Mohl by se však znovu stát jihočeským hejtmanem. Stávající hejtmanka Ivana Stráská by mohla vést Ministerstvo kultury.

A pokud nebude ministrem zemědělství Hašek, kdo obsadí páté ministerské křeslo v Babišově vládě, které si ČSSD nárokuje? Nelze vyloučit, že resort znovu povede Miroslav Toman, jenž na postu ministra zemědělství působil už v prezidentské vládě vedené Jiřím Rusnokem.  

Deník dodal, že ČSSD nestojí o Ministerstvo obrany, takže stávající ministryně Karla Šlechtová pravděpodobně může počítat s tím, že resort povede dál.

„Kromě Hamáčka a Pocheho žádná další jména domluvená nejsou. Teď je na Honzovi Hamáčkovi, aby s kraji i poslanci jednal. Ale nemyslím si, že by jména mohla být dřív než na konci příštího týdne. Všechna jména kromě Hamáčka a Pocheho jsou spekulace,“ shrnul vyjednávání zdroj obeznámený se situací v ČSSD.

Sám Babiš by se prý nebránil ani výměně na Ministerstvu dopravy, které dnes řídí Dan Ťok. V klidu mohou naopak zůstat ministryně financí Alena Schillerová, ministr pro životní prostředí Richard Brabec a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Totéž by se dalo říci o ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové. Bude však také záležet na tom, s jakými přáními přijdou komunisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…