To bude mrzení. Východní Německo volí proti EU. Už tam vedou

08.05.2023 14:27

Nový průzkum v Německu ukázal, že spolkové země bývalé NDR za nejsilnější stranu považují AfD. Alternativa pro Německo má na východě 26 procent. Nad CDU, která v celostátních průzkumech drží první místo, tak vede o 3 procentní body. Demokratická strana FDP se ve „východním“ Německu ocitla na jednom z posledních míst s 8 procenty. Člen CDU a ředitel výzkumného institutu INSA vidí za oblibou AfD historické i aktuální problémy, jako je odmítání imigrace a členství Ukrajiny v NATO.

To bude mrzení. Východní Německo volí proti EU. Už tam vedou
Foto: Screen vysílání Bundestagu
Popisek: Petr Bystroň, poslanec za AfD

Nový průzkum od Výzkumného institutu INSA shrnul údaje od nedělního týdeníku Bild am Sonntag. Dotázáno bylo v období 2.–5. května 1204 lidí.

Průzkum ukázal, že ve východním Německu – bývalé NDR – je nejsilnější stranou AfD (Alternativa pro Německo). Ve východních spolkových zemích bez Berlína má nyní strana 26 procent. V Sasku by tak AfD vyhrála deset z 16 volebních obvodů, v Durynsku tři ze sedmi. V Braniborsku, Sasku a Durynsku se tento rok budou konat volby. Durynský úřad na ochranu ústavy klasifikuje toto zemské sdružení jako „prokázaný extremistický pozorovací objekt“.

CDU podle průzkumu získala 23 procent, na třetím místě s 20 procenty se umístila SPD. Die Grünen (Zelení) na východě získali 10 procent, Die Linke (Levice) 9 procent a FDP (Svobodná demokratická strana) 8 procent. Pro zbylé strany zbývají 4 procenta.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28091 lidí
Proč je AfD na východě Německa tak silná? Člen CDU a zakladatel i ředitel institutu INSA si to vysvětluje vedle historických důvodů i aktuálními problémy, jako jsou „odmítání imigrace a opatření proti covidu, stejně jako členství Ukrajiny v NATO, která je na východě zřetelně výraznější“.

Napříč všemi spolkovými zeměmi Německa má AfD procent 16. Na prvním místě je CDU s 28 procenty, na druhém pak SPD s 20 procenty. Třetí místo zaujímá AfD, za ní jsou pak Die Grünen (Zelení) se 14 procenty, FDP (Svobodná demokratická strana) s 9 procenty. Die Linke (Levice) se 4 procenty by tak minula volební hranici o jeden procentní bod. Popularita AfD tak od roku 2018 stále roste.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …