To bude nářku: Zveřejněn průzkum preferencí v Rakousku

16.08.2016 10:05

Vládní koalice lidovců a socialistů sice podnikla mnoho opatření, která by měla omezit příliv uprchlíků, ale u voličů tím stejně příliš nezabodovala. Podle nedávného průzkumu by nyní parlamentní volby s přehledem vyhráli opoziční Svobodní.

To bude nářku: Zveřejněn průzkum preferencí v Rakousku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer

Parlamentní volby sice budou v zemi našich jižních sousedů až v roce 2018, ovšem výsledky aktuálních průzkumů musí být pro současnou vládu mimořádně znepokojivé. Podle srpnového průzkumu společnosti Gallup by nyní Svobodné (FPÖ) volilo 35 % Rakušanů a ti by tak předstihli vládnoucí socialisty o propastných deset procent. Jejich lidovecký koaliční partner by skončil až na třetím místě s pouhými devatenácti procenty.

Před třemi lety přitom na třetím místě skončili právě Svobodní, když jim odevzdalo svůj hlas 21,4 % voličů. I tehdy to byl pro stranu Heinze-Christiana Stracheho jeden z nejlepších výsledků v historii, protože za vítěznými socialisty zaostala ani ne o šest procent a za druhými lidovci o pouhá 2,5 %. Nejsilnější opoziční strana těží vedle migrační krize také z nejisté ekonomické situace země a neschopnosti vládní koalice účinně bojovat proti korupci.

Anketa

Který vládce Ruska byl nejlepší?

1%
3%
0%
83%
hlasovalo: 6657 lidí

Prvním signálem nespokojenosti voličů se současnou vládou byly již květnové prezidentské volby, ve kterých oba koaliční kandidáti naprosto propadli a získali dohromady méně hlasů než kandidát Svobodných Norbert Hofer. Ke zvýšení image vlády bezesporu nepřispěly ani manipulace s volebními lístky a sčítáním hlasů, pro které rozhodl ústavní soud o opakování voleb. V tomto bodě jsou průzkumy nakloněné Svobodným a Hoferovi přisuzují podporu 52 % voličů.

Svobodní si udržují lichotivá čísla v průzkumech po dlouhé měsíce, ale do parlamentních voleb je ještě daleko. Šance na dřívější volby se jim naskýtá v případě vítězství Hofera v opakovaných prezidentských volbách, které se budou konat 2. října. Kandidát Svobodných již před květnovými volbami avizoval, že by coby prezident země uvažoval o vypsání nových parlamentních voleb. Také právě s argumentací o nízké důvěře voličů v současnou vládní koalici.

Důvěra voličů v tradiční rakouské politické strany je v posledních měsících skutečně na historickém minimu a reálně hrozí, že by poprvé v poválečné historii mohla řídit zemi jiná politická strana než socialisté a lidovci. Otázkou však zůstává, s kým by případně mohli Svobodní jít do koalice. Jisté je, že se socialisty, lidovci nebo Zelenými by něco takového nepřipadalo v úvahu a čtvrtá partaj v pořadí, Nové Rakousko – liberální fórum (NEOS), získala ve zmiňovaném průzkumu jen sedm procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…