To bude velké: ,,Šikana dětí! Rodiče, toto udělejte." Vojtěch nebude rád

23.08.2021 12:02

Občanská platforma Zdravé fórum zaslala ředitelům škol jasnou výzvu. „Postavte se konečně za naše děti proti protiprávním opatřením ministerstva.“ V dopise, který dostalo na 8 tisíc ředitelů škol také zazněla jasná výhrůžka, že pokud budou pokyny Ministerstva zdravotnictví ČR respektovat, Zdravé fórum proti nim učiní trestně právní a civilně právní kroky. Ředitelé zároveň dostali návod, jak by se podle Zdravého fóra měli zachovat.

To bude velké: ,,Šikana dětí! Rodiče, toto udělejte." Vojtěch nebude rád
Foto: Zdravé fórum
Popisek: Zdravé fórum - Občanská platforma pro obnovení normálního života

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12719 lidí

Ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga nechal připravit manuál, podle něhož by ředitelé škol měli postupovat v dalším covidovém školním roce. Vycházel z doporučení odborníků v řadách Ministerstva zdravotnictví ČR. Doporučuje v něm maximálním možným způsobem separovat děti, kterým rodiče nedovolí nosit ve škole respirátor či roušku, od většiny, která roušky a respirátory nosit bude.

Na očekávanou situaci ve školách se Plagy ptala i moderátorka Partie CNN Prima News Terezie Tománková

„Ty neočkované a netestované děti budou tak trochu bokem, mají mít roušku, mají odděleně svačit, nemají zpívat, nemají cvičit. Zvážili jste, jaký to na ně bude mít vliv?“ zeptala se s tím, že společensky je to velmi složitá otázka.  

Plaga prozradil, že i toto zvažovali, a museli proti sobě postavit práva jednoho dítěte a práva početnějšího kolektivu.

Platforma Zdravé fórum tvrdí, že Ministerstvo zdravotnictví ČR postupuje ve svých doporučeních proti Úmluvě o právech dítěte, kterou se Česká republika zavázala respektovat. Stejně tak jsou prý kroky Ministerstva zdravotnictví ČR v rozporu s Listinou základních práv a svobod a tím i Ústavou ČR.

Ministerstvo podle občanské platformy zneužilo zákon o ochraně veřejného zdraví.

Zdravé fórum se proto obrátilo na ředitele škol s jasnou výzvou.

„Prosíme vás jako ředitele a provozovatele škol - postavte se konečně za naše děti proti protiprávním opatřením ministerstva. My tak rozhodně děláme a připravujeme další trestně právní a civilně právní kroky i vůči školám a ředitelům, kteří se zpronevěřují svému poslání a jednají protiprávně proti zdraví našich dětí. Nikoli jen ministerstvo, ale i vy ředitelé a provozovatelé budete za své případné protiprávní kroky zodpovědní,“ zaznělo varování ze strany Zdravého fóra.

ZF píše ředitelům

Opatření Ministerstva zdravotnictví hodlá platforma předložit soudu.

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová za občanskou platformu prohlásila, že takovéto dělení dětí na dvě kategorie vytváří nebezpečné podhoubí pro šikanu.

„Ve svém celku pak přímo vytváří jasné prostředí pro šikanu dětí přímo na půdě škol a školských zařízení. Řada příkazů ministerstva v daném opatření tak může naplnit skutkové podstaty trestných činů, a jsou proto zcela neakceptovatelná,“ napsala Hamplová.

Ředitelům škol ukázala, jak mohou postupovat, když se budou chtít Ministerstvu zdravotnictví vzepřít. Svým zřizovatelům mají zaslat dopis, jehož vzor advokátka připravila.

„Vážený pane starosto, (hejtmane... apod.) jako ředitel(ka) školy (školského zařízení) nehodlám aplikovat od 1. 9. 2021 v praxi opatření Ministerstva zdravotnictví č.j.: MZDR 14600/2021-19/MIN/KAN ze dne 20. 8. 2021, účinného od 31. 8. 2021, a to z těchto důvodů:

a) nelze vyloučit, že dané opatření je protizákonné

b) praktická realizace může vytvářet na školách prostředí pro šikanu dětí v kolektivu

c) brání dětem (studentům) v přístupu ke vzdělání

d) zásah opatření neodpovídá testu proporcionality ve vztahu k tomu, co dětem (studentům) fakticky hrozí a to v době, kdy situace v České republice neodpovídá situaci ani epidemie, ani pandemie, aby takto restriktivní opatření vůči dětem byla aplikována. Jako podpůrný důvod dále uvádím, že řada těchto opatření není v praxi fakticky realizovatelná, tedy opatření nařizuje pro školy nemožné plnění. Proto chci vyčkat v zájmu preventivní ochrany psychiky dětí (práv studentů) rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ČR, který bude obsah daného opatření hodnotit,“ mělo by podle Hamplové stát v dopise ředitelů škol, které zašlou svým zřizovatelům - starostům, hejtmanům či státu.

„Dovoluji si Vás požádat, abyste nás jako zřizovatel v tomto postoji podpořil, protože se snažíme hájit práva dětí (studentů), a tento uvážlivý přístup, který vychází z našich mnohaletých profesních zkušeností, volíme především v jejich zájmu,“ má být také uvedeno v listině.

Obdobný dopis by pak podle Hamplové měli zaslat zřizovatelé škol k rukám ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Třetí variantu dopisu připravila Hamplová pro rodiče, kteří odmítnou respektovat nařízení platná pro jejich děti.

„My, jako rodiče, trváme na přístupu ke vzdělání zaručeného ústavním pořádkem naší země, bez jakéhokoli omezení, a odmítáme separaci dětí za situace absolutního minima dětí s identifikovaným covidem,“ má mimo jiné stát v dopise.

Dopis mají zaslat zřizovatelům škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …