To byl Miroslav Kalousek. Prozatím

19.01.2021 14:54

Miroslav Kalousek se rozhodl rezignovat na poslanecký mandát. Učinil tak proto, že nechce vykonávat tuto funkci během předvolební kampaně, která už propukla. Kalousek patří k nejvýraznějším politikům celé polistopadové éry, z níž strávil v Poslanecké sněmovně většinu času.

To byl Miroslav Kalousek. Prozatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek je jedním z nejdéle sloužících poslanců, do sněmovny byl zvolen v roce 1998. Pouze Marek Benda, Lubomír Zaorálek, a komunisté Miroslav Grebeníček, Vojtěch Filip a Pavel Kováčik sedí ve sněmovně déle.

Chemický inženýr (jeho diplom mu přinesl populární přezdívku „Chemik z Bechyně“) ale v politice působil ještě před vstupem do Poslanecké sněmovny, byl významným členem KDU- ČSL (vstoupil do ní již v roce 1984, kdy ještě působila v normalizační Národní frontě) a v devadesátých letech působil jako náměstek na ministerstvu obrany, které jeho strana ovládala. Některé problematické nákupy z té doby mu jsou vyčítány dodnes.

Jako poslanec na sebe poprvé upozornil v pozici předsedy vyšetřovací komise k událostem v Investiční a poštovní bance. Od roku 1999 byl místopředsedou lidovců, v roce 2003 úspěšně kandidoval na předsedu strany.

Neúčastnil se práce Špidlovy, Grossovy a Paroubkovy vlády, které se s lidoveckou účastí ve volebním období 2002-2006 vystřídaly. Působil jako předseda rozpočtového výboru sněmovny, na tuto funkci musel v roce 2005 rezignovat po aféře s nejasným financováním jeho nemovitostí.

Po volbách 2006 Kalousek v patové situaci přijal nabídku Jiřího Paroubka na koalici tolerované KSČM. Odpor členské základny jej ale přinutil od nápadu odstoupit a rezignovat na funkci předsedy. I když jej ve vedení strany vystřídal Jiří Čunek, přesto dokázal Kalousek ve vládě Mirka Topolánka, která nakonec vznikla, získat vlivný post ministra financí.

V roce 2009 odešel z KDU- ČSL a společně s kolegou z Topolánkovy vlády Karlem Schwarzenbergem založili novou stranu TOP 09. „V mé straně teď sílí názor, že sociální spravedlnost znamená rovnou spotřebu. To je politika, kterou já nemohu dělat,“ vysvětlil svůj odchod od lidovců. Během dvou let na ministerstvu uzavřel několik problematických obchodů, například více než stomilionovou zakázku na odstraňování ekologických zátěží.

TOP 09 dokázala ve volbách 2010 získat 16,7% hlasů a 41 poslanců. Přispěla k tomu i agresivní předvolební kampaň, během které TOP 09 rozesílala lidem „složenky“ s výzvou k zaplacení částky 121 tisíc korun, která tehdy činila podíl každého občana na státním dluhu.

Téma úspor, rozpočtové odpovědnosti a „ratingu“ u mezinárodních finančních institucí bylo Kalouskovým oblíbeným, byl za to v roce 2011 vyhlášen nejlepším ministrem financí regionu.

Po volbách 2010 se stal opět ministrem financí ve vládě Petra Nečase, podle mnohých patřil k nejvlivnějším členům vlády. Vláda razila i v časech hospodářské krize přísně úspornou politiku, která podle některých přispěla k prodloužení krize. Proti Kalouskově hospodářské politice se konaly velké demonstrace a přispěla k extrémně nízké popularitě kabinetu, který skončil v červnu 2013 po razii na Úřadu vlády.

Kalousek patřil k nejvýraznějším ministrům a nejočekávanějším řečníkům v Poslanecké sněmovně. Na druhou stranu byl znám i svým temperamentem a „ztrátou nervů“, nejznámějším případem z této kategorie bylo jeho fyzické napadení kolemjdoucího u Poslanecké sněmovny a následný „slavný“ telefonát s kolegou poslancem.

TOP 09 dokázala projít do Poslanecké sněmovny i v dalších dvou volebních obdobích, podruhé velmi těsně. Kalousek patřil k nejvýraznějším opozičním poslancům a jeho střety s Andrejem Babišem, nejprve jako ministrem financí a poté jako s premiérem, patřily k nezapomenutelným momentům Poslanecké sněmovny v „desátých“ letech.

Když se v TOP 09 prosadila mladší generace politiků, rozhodl se nekandidovat v příštích volbách. Avizoval však, že „politicky aktivní“ chce být stále. V úterý po začátku schůze Poslanecké sněmovny pak překvapil poslance svým rozhodnutím vzdát se mandátu a zcela opustit sněmovnu.

„Moje dvaadvacetiletá dráha aktivního poslance byla završena právě dnes,“ sdělil novinářům. Chce, aby bylo více vidět na poslance, kteří budou své mandáty obhajovat v říjnových volbách. Věří, že tím přispěje k „maximalizaci zisku pravostředové koalice“.

PROHLÁŠENÍ MIROSLAVA KALOUSKA

Buďte zdraví, všechno ostatní se nějak zvládne,“ rozloučil se s poslanci. Místo něj do Poslanecké sněmovny nastoupí Jan Jakob.

Poslanci jej poté, co jim své rozhodnutí sdělil od pultíku, vyprovodili potleskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…