To byla rychlost. V Hradci vyšachovali vítězné ANO jen pár hodin po volbách

08.10.2016 22:03

Všichni proti Babišovi. V Hradci Králové byla jen pár hodin po krajských volbách ohlášena nejširší možná koalice tradičních stran i regionálních uskupení, opomíjející hnutí ANO. To přitom tamní krajské volby vyhrálo.

To byla rychlost. V Hradci vyšachovali vítězné ANO jen pár hodin po volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš přijímá gratulace k vítězství ve volbách

Jen pár minut byly známy oficiální výsledky krajských voleb a v Královéhradeckém kraji již byla ohlášena první povolební koalice. Zajímavá byla ovšem především tím, že se na ní nepodílelo hnutí ANO, vítěz tamních voleb. Naopak se proti němu spojilo prakticky celé spektrum zvolených stran.

Pod taktovkou Jiřího Štěpána z druhé ČSSD by se v koalici měli sejít sociální demokraté, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí a dvě regionální uskupení – Východočeši a Koalice pro Královéhradecký kraj. Hnutí ANO, které na východě Čech získalo více než 25 procent, by tak zamířilo do opozice.

„Spojuje nás společný zájem, aby tento kraj dále fungoval a byl dobrým místem pro život. Přesto, že tady mohou být v uvozovkách ideologické třenice, tak nejsou tak problematické, abychom se nedohodli pro zájem kraje,“ uvedl samotný hejtmanský kandidát Štěpán podle webu Echo24.cz.  

Předseda ANO Andrej Babiš uvedl, že koalice „všichni proti ANO“ očekával, i když zrovna v Hradci Králové nikoliv. Především jej ale prý šokovala rychlost, se kterou bylo široké spojenectví uzavřeno.  Česká televize přinesla informaci, že dohoda měla vzniknout ještě před volbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…