To bylo kvůli Bártovi. Petr Gazdík vyzradil, proč si volal šifrovaně

26.10.2022 15:15

Exministr školství Petr Gazdík (STAN), který z resortu odešel kvůli napojení na trestně stíhaného podnikatele Michala Redla, zopakoval čtenářům Parlamentních listů, že už nevlastní telefon šifrovaný proti odposlechům. „Mám jen běžně zabezpečené aplikace jako Whatsapp,“ uvedl Gazdík.

To bylo kvůli Bártovi. Petr Gazdík vyzradil, proč si volal šifrovaně
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Gazdík při rozhovoru

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Gazdík používal šifrovaný telefon se stejným softwarem, jako skupina kolem zlínského podnikatele Michala Redla, trestně stíhaná kvůli podezření z korupce v kauze Dozimetr. Šifrovací software prý navíc Gazdík skoro celých 12 let užívání neplatil, stejně jako europoslanec Stanislav Polčák, ačkoliv dlouhodobé užívání zmíněného softwaru by stálo stovky tisíc korun.

Právě na šifrovaný telefon se Gazdíka zeptal čtenář Parlamentních listů. „Milý Františku Nováku, okolnosti jsem vysvětloval v různých médiích, ale pro Vás je rád zopakuji (čili dočkáte se jich),“ odpovídá Gazdík.

Telefon se šifrovací aplikací prý začal používat v roce 2010 kvůli strachu z odposlouchávání od tehdejšího koaličního partnera Víta Bárty z Věcí veřejných. „Telefon už nevlastním, ale používám běžně kryptované aplikace, volně přístupné pro každého: Whatsapp, Signal – tyto aplikace hned po zapnutí upozorňují, že komunikace je z obou stran šifrovaná. Nedělám nic nekalého, ale nechci, aby moje soukromé zprávy četl kdekdo,“ dodal vysvětlení Gazdík s tím, že to tak dělají miliony lidí v Česku.

Nový poradce na ministerstvu školství ještě stihl mírně pokárat vládu, že by mohla zlepšit svoji komunikaci a lépe lidem prodat, co všechno pro ně dělá. „Z mého pohledu by vláda mohla komunikovat obratněji – dělá spoustu věcí a je třeba to lidem říct,“ uvedl Gazdík.

Problém je podle něj ten, že vlnu dezinformací ještě současné demokracie nedokázaly vyřešit, protože na ni nejsou stavěné. „Boj s dezinformacemi je problém – demokracie předpokládá, že lidé si budou umět informace vyhodnocovat a nebudou věřit kdejakému blábolu,“ myslí si Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…