To bylo skandální! Michael Kocáb spustil kanonádu na Zemana a připomněl Havla

26.05.2017 16:16

Hudebník a bývalý poradce Václava Havla Michael Kocáb se rozhovořil s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým v pořadu Xtv.cz. Mluvilo se například o multikulturní společnosti, ale i o milosti pro odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

To bylo skandální! Michael Kocáb spustil kanonádu na Zemana a připomněl Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Jméno Václava Havla v současné době podle Kocába je velmi aktuální. "Před 27 lety jsme si vyvzdorovali nezávislost, příklon k západním demokraciím. A dnes se objevuje dramatickým způsobem na scéně Čína, Rusko a zpochybňuje se naše účast v Evropské unii, dokonce i v NATO to trošku škrábe," řekl.

Následně se pak vyjádřil k milosti pro Kajínka. "Velká část našich obyvatel si podle mého názoru Kajínkovo propuštění přála. Naše soudy však konstatovaly, že je to vrah. Prezidentovi republiky nepřísluší revidovat rozsudek, ale s konstatováním, že rozsudek platí. Rozhodně mohu říct, že kdybych byl na jeho místě, tak bych na to nepřistoupil. Ale neznám ty důvody a argumenty, proč se tak rozhodnul," podotkl s tím, že on by rozhodně milost nedoporučoval. V tuto chvíli pak nechápe onu sedmiletou podmínku.

Řeč pak přišla i na prezidenta Miloše Zemana. "To, co předvedl prezident Miloš Zeman v poslední době, je vyloženě skandální," řekl. Kroměřížská výzva, mezi jejíž konstruktéry Kocáb patří, chce podle něj "vyprodukovat" protikandidáta Zemanovi. "Neděláme nic jiného, než představujeme kandidáty veřejnosti. Nikoho nevnucujeme," podotkl Kocáb. On sám kandidovat nechce, musely by jej vyzvat desetitisíce lidí. "O prezidentský post nelze usilovat. Prezidentský kandidát by měl mít dostatek pokory a vyčkat, až jej národ povolá," dodal. A zkritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina, kteří jsou lačni po tom postu. "Erdogan jakbysmet," řekl.

  • Video najdete ZDE

Tématem rozhovoru pak byl i útok v Manchesteru, při němž zemřelo 22 lidí. Může opravdu fungovat multikulturní společnost? "To je něco, čemu nemůžeme zabránit. Celá EU je plná lidí různých barev a národností. Neumím si představit, že by země začaly ty menšiny ze svých států vyhánět. Ale je potřeba udělat kategorické kroky, sami muslimové by si měli udělat pořádek," podotkl Kocáb. "Myslím, že musí začít náboženský dialog," dodal se slovy, že nelze ani házet muslimy do jednoho pytle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…