To byly Vánoce, po Havlově pohřbu... Halík vzpomíná

24.12.2021 11:27

Ještě předtím, než začal hovořit o své nové knize, se katolický kněz Tomáš Halík v ČRo vyjadřoval o Vánocích. Ježíškovi a jeho rodině jsou prý teď nejblíže například migranti na polsko-běloruských hranicích. A ani teď prý není možné zapomenout na některé smutné signály. „Rusové haraší zbraněmi na ukrajinských hranicích a zkoušejí, co jim ještě projde, Číňané si brousí zuby na Tchaj-wan, a tak dále, takže ten svět je dnes ve velice nebezpečné situaci a na to dost dobře nemůžeme zapomenout ani v té vánoční náladě,“ míní. Zavzpomínal, jak duchovní byly Vánoce po Havlově pohřbu.

To byly Vánoce, po Havlově pohřbu... Halík vzpomíná
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Tomáš Halík mínil, že nejblíže Ježíškovi jsou dnes ti, kdo jsou ve stejné situaci jako byla jeho rodina, která doputovala do Betléma a narážela na zavřené dveře. „Tomu Ježíškovi jsou dnes nejbližší ti migranti, ti lidé na hranicích mezi Běloruskem a Polskem a na různých jiných místech, ti jsou mu existenciálně skutečně blízko. To není žádné tydli fidli na housličky,“ řekl. Ale dodal, že Vánoce jsou také připomenutím toho, aby se lidé snažili pokud možno zachovat rodinné vztahy.

Halík také mínil, že jsou zde „smutné signály“. „Pokračuje pandemie se všemi ekonomickými a sociálními dopady. Rusové haraší zbraněmi na ukrajinských hranicích a zkoušejí, co jim ještě projde, Číňané si brousí zuby na Tchaj-wan, a tak dále, takže ten svět je dnes ve velice nebezpečné situaci a na to dost dobře nemůžeme zapomenout ani v té vánoční náladě,“ analyzoval geopolitickou situaci, ale i tak by podle něho bylo dobré, aby lidé byli v tomto čase oporou pro své bližní a i pro ty, kteří moc bližních nemají.

Zavzpomínal také na dobu před deseti lety a připomenul, že den před Štědrým dnem měl pohřeb Václav Havel. „Kdy lidé většinou naplňují ty obchodní domy a najednou ten národ ztichnul,“ řekl kněz a dodal: „Najednou na nás všechny, kteří nejsme snad úplně tupí k těm duchovním impulzům, dýchlo něco z té vznešenosti, smrti a z toho majestátu. Myslím, že těm Vánocům tenkrát to dalo takový duchovní rozměr.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…