To byly šoky: Západní novináře vylákali do Turecka, že se setkají s Erdoganem. Dopadlo to úplně jinak a stojí to za to

14.03.2017 14:37

Minulý týden přijalo pozvání starosty Ankary třináct novinářů z největších světových médií na návštěvu tureckého hlavního města, kde se měli setkat s prezidentem Erdoganem. K setkání nakonec nedošlo a místo exkluzivního rozhovoru s tureckým lídrem si západní novináři vyslechli několik konspiračních teorií.

To byly šoky: Západní novináře vylákali do Turecka, že se setkají s Erdoganem. Dopadlo to úplně jinak a stojí to za to
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Novináři z největších světových médií jako New York Times, Washington Post, Wall Street Journal a Associated Press se minulý týden vydali do turecké Ankary na setkání s prezidentem Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem a dalšími vysoce postavenými představiteli turecké vlády.

„Energetický starosta Ankary Melih Gokcek měl s americkými novináři ovšem zcela jiný záměr,“ píše jedna ze zúčastněných setkání, Jessica Schulberg z Huffington Post.

„Islámský stát je uměle vytvořenou organizací, falešnou organizací, přesně tak, jak říká prezident Trump,“ sdělil Gokcek novinářům z 11 mediálních organizací skrze svého překladatele. „Islámský stát je ve skutečnosti nástupnickou organizací Al-Káidy v Iráku. Trump toto neřekl jen jednou, ale hned třikrát. Něco na tom pravdy být musí,“ zdůraznil turecký politik.

Anketa

Která koaliční strana už po volbách určitě nebude ve vládě?

17%
8%
75%
hlasovalo: 4217 lidí

„Bylo to právě v tuto chvíli, kdy jsem si uvědomila, že ke slibované schůzce s Erdoganem nedojde,“ píše americká novinářka.

Turecké vládní kruhy jsou přesvědčené o tom, že islámský klerik Fethullah Gülen, který již několik let žije v exilu v americké Pensylvánii, je odpovědný za pokus o převrat, ke kterému v Turecku došlo v loňském létě.

Turecký prezident Erdogan se světovými médii hovoří jen velmi zřídka, takže když se objevila možnost pro americké novináře setkat se s ním tváří v tvář v Ankaře, bylo tomu těžké uvěřit.

„Washingtonský PR agent Adam Sharon mě a několik dalších novinářů kontaktoval minulý týden a nabídl nám rozhovor s prezidentem Erdoganem a několika dalšími politiky. Věřili jsme, že nám turecká strana dává šanci lépe pochopit oficiální vládní pozici,“ píše americká novinářka.

Organizace celé akce se ujal starosta Ankary Melih Gokcek, který pozvaným novinářům přislíbil setkání s prezidentem Erdoganem, předsedou vlády, ministrem zahraničí a šéfy armády a výzvědných služeb.

„Gockek se s námi setkal hned první den po našem příjezdu a sdělil nám, že nám ukáže záběry z 15. července, kdy v Turecku došlo k pokusu o převrat, které světová veřejnost nikdy nespatřila,“ píše Schulberg.

Bezmála půlhodinové video bylo prý plné krve a neustále přerušováno starostovými komentáři. Poté, co video skončilo, přítomným novinářům starosta Ankary prozradil svou teorii o tom, jak bývalý prezident Spojených států Barack Obama společně s Hillary Clintonovou vytvořili Islámský stát.

Neméně zajímavá byla i jeho teorie o původech zemětřesení v Turecku.

„V Turecku máme dva typy zemětřesení. Jedno je obyčejné, které je vyvolány přírodními jevy, druhé bývá vyvoláno uměle,“ uvedl turecký politik na setkání s novináři.

Podle Gokceka Spojené státy a Izrael v minulosti spolupracovaly na „spuštění“ zemětřesení o síle 7,4 stupně tím, že se v „zálivu“ pokoušely extrahovat energii. „Nepodařilo se jim to, ta energie uvnitř vybouchla a stalo se z toho zemětřesení,“ uvedl.

Starosta Ankary dále prý naznačil, že Fethullah Gülen a jeho následovníci vytvořili zemětřesení, aby destabilizovali Turecko. Jako zdroj informací Gokcek používá prý Google. „Mám přístup k největší tajné službě na světě – Googlu. Tam se dá najít všechno. V Turecku jsem člověkem, který používá Google nejlépe. Chtěl bych Googlu poděkovat,“ cituje jeho slova americká novinářka.

Na pozdějším setkání s předsedou turecké vlády se ukázalo, že celá akce byla zorganizována na poslední chvíli na žádost úřadu předsedy vlády.

„Turečtí politici nám řekli přesně to, co jsme očekávali, že od nich uslyšíme. Snažili se nás přesvědčit o tom, že by jim měl Washington ve věci Gülena více důvěřovat.“

„Když bývalý prezident George W. Bush řekl, že je Osama bin Ladin zodpovědný za teroristický útok z 11. září 2001, nevyžadovali jsme žádné důkazy, prostě jsme poslali naše vojska do Afghánistánu,“ tlumočí rozhořčení jednoho z tureckých politiků Schulberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…