To, co dělá Rusko, je anšlus, připustil Mládek. A Kalousek se spokojeně usmál

16.03.2014 13:35

Nedělní Otázky Václava Moravce proti sobě posadily ministra průmyslu Jana Mládka a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. První část debaty se týkala současného dění na Krymu, kde právě vrcholí separatistické tendence referendem o podřízení poloostrova Rusku.

To, co dělá Rusko, je anšlus, připustil Mládek. A Kalousek se spokojeně usmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí

Kalousek v průběhu debaty zdůraznil, že současná situace na Krymu „je prostě anšlus“. A s anšlusem má střední Evropa velmi negativní zkušenosti. „Historie nás učí, že pokud agresorovi projde první anšlus, projdou mu i ty další,“ připomněl. A zastavit první anšlus je podle něj mnohem snažší a levnější než poté hasit velký požár.

Mládek připustil, že Kalouskovo přirovnání k anšlusu je nejspíš věrohodné. „Včera jsem poslouchal německou televizi, kde tomu tak také říkají, takže jinak se tomu asi ani říkat nedá,“ uvedl, což Kalousek ocenil spokojeným úsměvem.

Podle něj tyto události nejvíce poškodí samotné Rusko a Ukrajinu. Mládek vyjádřil přání, že do budoucna by se měla Ukrajina stát členským státem EU a Rusko jejím blízkým spojencem. „Rusko by se asi členem stát nemohlo, ale určitě by mělo být přidruženým partnerem svázaným řadou smluv, podobně jako třeba Turecko nebo Norsko,“ plánoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…