To fakt ne. Šándor usekl „zásadní důvod“ odstavení Zemana

20.10.2021 8:41 | Ze sítí

Argumenty, že Miloš Zeman musí rychle odevzdat své pravomoci, aby armáda nebyla bez vrchního velitele upřímně pobavily zpravodajského generála ve výslužbě a bezpečnostního analytika Andora Šándora. Ozbrojené síly u nás totiž rozhodně nevisí na rtech svého generalissima a role prezidenta je značně omezená.

To fakt ne. Šándor usekl „zásadní důvod“ odstavení Zemana
Foto: Vysílání Prima CNN
Popisek: Andor Šándor v Partii 18.4.2021

Anketa

Je kancléř Mynář dobrý člověk?

41%
34%
hlasovalo: 25131 lidí

Jako jeden z důvodů, proč by prezident Zeman měl na dobu zdravotních potíží své pravomoci předat jiným ústavním činitelům bylo v posledních dnech uváděno nebezpečí vyplývající z vakua ve funkci vrchního velitele vojsk.

Tyto argumenty spíše pobavily generála ve výslužbě Andora Šándora, jinak též experta na bezpečnost a v minulosti poradce několika státníků.

Vybavila se mu přitom věta z kultovního seriálu Jistě, pane ministře. „Politici rádi panikaří, je to náhrada za úspěch,“ zněla televizní hláška. A v současnosti podle něj zažíváme zbytečnou paniku přesně takového ražení.

„Nemoc vrchního velitele ozbrojených sil ČR nás nijak neohrožuje. Při vši úctě se role prezidenta omezuje na jmenování ministra obrany, náčelníka generálního štábu a jmenování generálů,“ dodal vážněji generál.

V diskusi pod příspěvkem zazněly poznámky, týkající se vyjádření Ústřední vojenské nemocnice ke zdravotnímu stavu prezidenta, které novinářům se zachmuřeným výrazem předčítal předseda Senátu Miloš Vystrčil. Základem bylo tvrzení, že prognóza prezidentova stavu je „velmi nejistá“.

To působí dostatečně dramaticky a prezidentovým odpůrcům to dává dostatečné naděje pro snění o „pochcané mrtvole“, jak se vyjádřil primář a politik TOP 09 ze Sokolova.

V diskusi ale zazněla poznámka, že formulaci o „nejistém“ vývoji jsou běžnou součástí žargonu lékařů, kteří se z mnoha důvodů v oficiální komunikaci vyhýbají jasnějším prognózám. Nemusí to tedy rozhodně znamenat, že prezident je na tom špatně.

V souvislosti s tím zazněla i poznámka, že například premiér Babiš vcelku umírněně hovoří o tom, že by se mělo na vývoj prezidentova stavu počkat několik týdnů, neboť se stejně musí čekat na ustavení nové sněmovny. Na rychlé odstavení prezidenta tlačí vlastně jen senátoři v čele s Milošem Vystrčilem a Pavlem Fischerem, který si s Milošem Zemanem dlouhodobě vyřizuje účty za porážku v prezidentské volbě.

Role Andreje Babiše ale podle Šándora rozhodně tak zodpovědná není, jak naznačil v dalším svém příspěvku. V něm komentoval hlasité Babišovy výzvy k odstoupení kancléře Mynáře a dalších prezidentových spolupracovníků.

Vzhledem k dosavadním Babišovým vztahům s prezidentskou kanceláří generál poznamenal, že „aktuální hrdinství premiéra Babiše vůči kanceláři prezidenta a jeho vedení, by mohlo být vzorem zásadových občanských postojů“.

V diskusi k obratu premiérova chování zazněla poznámka, že „už se klepe na to být na známce a rozjíždí kampaň hodného strejdy na všechny strany“. O prezidentské kandidatuře předsedy končící vlády se skutečně hovoří stále častěji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …