To je Výborný! Lidovci mají nového předsedu

29.03.2019 16:51

Předsedou KDU-ČSL se dnes na sjezdu strany v Brně stal poslanec Marek Výborný. Ve druhém kole porazil Mariana Jurečku, bývalého ministra zemědělství a dosluhujícího prvního místopředsedu strany. Výborný po více než osmi letech nahradí ve funkci předsedy končícího Pavla Bělobrádka, který už nekandidoval.

To je Výborný! Lidovci mají nového předsedu
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Výborný získal ve druhém kole volby 256 hlasů. „Cítím obrovskou odpovědnost,“ řekl bezprostředně po volbě a poděkoval za důvěru.

Při svém kandidátském projevu řekl, že nechce, aby se strana s někým spojovala. Přeje si z ní naopak vytvořit novou integrující sílu.

„V poslední době často slyšíme o spojení s tím nebo oním. Já chci udělat pravý opak a z KDU-ČSL vytvořit integrující sílu. Chci pozvat k návratu z vandru domů všechny, kterým není lhostejná skutečná konzervativní středopravicová politika,“ uvedl Výborný.

Podle Výborného KDU-ČSL nevzkvétá. „Je to, jako by strana povstala, ale zase si lehla. Nepodařilo se nám navázat na nadějný výsledek z roku 2013. Ztratili jsme skoro třetinu poslanců, několik senátorů a v komunálních volbách skoro 350 mandátů. V aktuálních volebních průzkumech bojujeme o parlamentní přežití,“ připomněl Výborný.

Podle něj strana nenaplnila vysoká očekávání a dělala chyby. „Vstoupili jsme do vlády, kde jsme koaličnímu partnerovi pomáhali s dotacemi na biopaliva, se zásahem do médií, tolerovali jsme dotační podvod a spolkli jsme i daňový fígl s dluhopisy. Tak se nechová hodnotová strana,“ řekl Výborný. Dodal, že nabízí změnu. Chce podporovat pracující rodiče, vzdělávání, vědu, kreativitu a řemeslnou zručnost. „Nechci Česko v exekucích, nechci děti v dluzích,“ doplnil. Ve straně slíbil naslouchat starším, zkušeným kolegům, ale chtěl by dát prostor i mladé energii.

Delegáti sjezdu vybírali celkem ze čtyř kandidátů. Kromě Výborného s Jurečkou o post v prvním kole volby usiloval také předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek a člen středočeského krajského výboru KDU-ČSL Jaroslav Vlach.

Bělobrádek byl předsedou nepřetržitě od listopadu roku 2010. Je tak nejdéle sloužícím polistopadovým předsedou KDU-ČSL. Kandidovat znovu nechtěl, podle něj strana potřebuje novou dynamiku, navíc se cítí unavený a chce se věnovat rodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…