To je dezinformace. Ověřeno, hlásil úderně web. Jenže jim to prokoukl ústavní právník

21.01.2023 7:45 | Ze sítí

Téma dezinformací hýbalo českou politickou i mediální scénou ještě předtím, než na sebe veškerou pozornost strhla prezidentská kampaň. To ale neznamená, že s jejím nástupem skončilo. Možná je tomu právě naopak. Nad dezinformacemi, které šíří největší bojovníci proti nim, se zamyslel i Zdeněk Koudelka, člen Trikolory. Na dvou příkladech z jejich šíření usvědčil redaktory zpravodajského serveru SeznamZprávy.cz a vyzval k boji proti omezování svobody slova.

To je dezinformace. Ověřeno, hlásil úderně web. Jenže jim to prokoukl ústavní právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Sotva jsme se dozvěděli, že se v boji s dezinformacemi máme učit od Ukrajinců, jak to doporučoval na svém facebookovém profilu europoslanec Tomáš Zdechovský - psali jsme ZDE, máme možnost nahlédnout do boje s dezinformacemi ryze českého, který se ale týká zpravodajského serveru SeznamZprávy.cz. To je server, který se naopak bojem s dezinformacemi pyšní a na ověřených a ověřitelných informacích si zakládá.

Že to tak nemusí být vždycky, o tom ve svém příspěvku informuje člen hnutí Trikolora Zdeněk Koudelka.

Ten se zaměřil na dva články, které na zmíněném serveru vyšly.

V prvním zmiňovaném článku autorů Petra Juny a Jiřího Vokřála, který nesl název „Ověřeno: Komunisté v Praze neměli 60 procent, města a vesnice nevolí proti sobě“ autoři podle Koudelky kritizují poslance Radka Vondráčka za špatně uvedené výsledky voleb v roce 1946.

„Uznávají, že správně uvedl výsledek komunistů na Moravě (asi 34 %), ale nesprávně v Praze,“ píše Koudelka s tím, že sami autoři dezinformačně tvrdí, že na území Čech dostali komunisté celkově 40,2 procenta.

To ale podle člena Trikolory není pravda.

„V Čechách získali komunisté přes 43 %. Výsledek asi 40 % pro komunisty v roce 1946 platí pro území Čech, Moravy a Slezska dohromady,“ uvádí na pravou míru volební výsledky z roku 1946.

„Takže Seznam Zprávy dezinformoval a přitom se tvářil, že proti dezinformaci bojuje. Pravdou je, že Morava a Slezsko nejsou Čechy,“ má jasno Koudelka.

Druhým sporným článkem je na stejném serveru ten, který nese název „Do kampaně vstoupily dezinformační weby. Nahrávají Rusku a Babišovi,“ od autorů Lukáše Valáška a Kristiny Cirokové.

Ti podle Zdeňka Koudelky kritizují vystoupení odpůrce kandidáta Petra Pavla Miroslava Kříženeckého a přitom zřejmě s negativním záměrem vůči němu jej označují: „Hlavní vojenský prokurátor z éry bývalého režimu Miroslav Kříženecký“.

„Ovšem Miroslav Kříženecký byl československým hlavním vojenským prokurátorem 1990-92 a v roce 1993 byl hlavní vojenský prokurátor České republiky. Tedy ne za starého režimu,“ uvádí Koudelka na správnou míru dezinformace SeznamZprávy.cz.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí
A dodává ještě možné vysvětlení. To vidí jedině v tom, že autoři článku za starý režim označují ten, který u nás nastal po listopadové revoluci.

To by ale podle něj znamenalo, že dnes již žijeme v režimu novém.

„A možná v tom novém režimu už skutečně jsme. Režimu, kde se Vojenské zpravodajství neštítí žádat o vypnutí vládě nepohodlných webů,“ dodává ještě Koudelka a zároveň se ptá, zda bude na programu i likvidace vládě nepohodlných publicistů.

„Raději vzpomínám na režim 90. let 20. století, který trval i v dalších letech, režim, kdy vláda lidem do toho, co si čtou, nestrkala rypák. Možná je to již starý režim a přichází nový režim, kde Vojenské zpravodajství žádá o cenzuru a kdy soukromí provozovatelé internetu tento neústavní krok akceptují,“ posteskl si člen Trikolory závěrem.

„Možná přichází doba nového režimu s představiteli, kteří se při likvidaci svobody slova nezakecají,“ uvádí s odkazem na legendárního Smrťáka z Divadla Járy Cimrmana.

„Ale pokud ještě nemají veškerou moc, je dobré proti těmto novým omezovačům svobody slova vystoupit,“ uzavírá odhodlaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Příklad dezinformace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 21.01.2023 9:55:37
Denys Kirejev - ukrajinský bankéř, který se zúčastnil mírových jednání s Ruskem a byl zastřelen ukrajinskou tajnou službou SBU. V tom se asi všechny zprávy shodnou, ale v tom ostatním nám oficiální prozápadní média předkládají vzájemně se vylučující verze. Nejdřív byl zastřelen při zatýkání, potom napíší, že byl zatčen a pak zastřelen do zátylku (tedy poprava), protože to byl dvojitý agent. No ale, která tajná služba během hodiny popraví zadrženého agenta? Normálně by ho dlouze vyslýchala, aby z něj získala maximum informací. Protože se prý jeho mrtvé tělo našlo na ulici (je to obvyklý postup státní tajné služby?), tak to spíš vypadá jako mafiánská výstraha ostatním klanům. Momentálně z něj dělají hrdinu, který zachránil Kyjev před dobytím Rusy. Kdo jim pak může něco věřit?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…