To je drzá provokace, pane velvyslanče. Zeman si předvolal ruského ambasadora a byl prý velmi důrazný

13.06.2019 19:54

Prezident Miloš Zeman přijal ve čtvrtek na Hradě ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, aby mu sdělil, že nesouhlasí s přijetím zákona, který by uznal účastníky sovětské okupace Československa v roce 1968 za válečné veterány, což by mohlo mít výrazně negativní dopady na vzájemné vztahy obou zemí. Podle svých slov považuje tuto připravovanou novelu za „drzou provokaci“, uvedl server Aktuálně.cz.

To je drzá provokace, pane velvyslanče. Zeman si předvolal ruského ambasadora a byl prý velmi důrazný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman přijal nejvyšší ústavní činitele České republiky: předsedu Senátu PČR Jaroslava Kuberu, předsedu Poslanecké sněmovny PČR Radka Vondráčka a předsedu vlády ČR Andreje Babiše

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček dnes na svém Twitteru po setkání informoval, že „prezident označil připravovaný zákon o veteránech z roku 1968 za drzou provokaci Česka i jeho osobně“. Důrazně prý sdělil velvyslanci Ruské federace, že v případě přijetí tohoto zákona lze očekávat dlouhodobé výrazně negativní dopady na vztahy mezi Ruskou federací a Českou republikou.

Prezident prý bere navržený ruský zákon o veteránech i jako věc osobní urážky, jelikož okupace z roku 1968 měla dopad i na jeho profesní kariéru.

Zmejevský po setkání ujistil, že Rusko i nadále zachovává postoj, který je součástí dohody z roku 1993, kterou obě země společně podepsaly. Moskva prý na svém postoji nehodlá cokoliv měnit. I když se ruský velvyslanec před novináři od takového návrhu distancoval, náměstek českého ministra zahraničí Martin Povejšil již dříve upozornil, že se podobné návrhy mohou časem znovu objevit. Návrh odsoudily Poslanecká sněmovna i Senát.

Původní zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…