To je dvojka: „Mladý Macron“ a jeho bývalý. Premiér a ministr zahraničí

12.01.2024 8:10

Nově jmenovaný francouzský předseda vlády Gabriel Attal včera představil novou vládu. Ministrem zahraničí jmenoval předsedu liberální frakce Renew Europe v Evropském parlamentu, Stéphana Sejourného. Ten je dle dostupných informací Attalovým ex-partnerem. Podle magazínu Voici se pár rozešel před létem 2022.

To je dvojka: „Mladý Macron“ a jeho bývalý. Premiér a ministr zahraničí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Francie, Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý 9. ledna jmenoval premiérem ministra školství Gabriela Attala. Nejmladší ministerský předseda ve francouzské historii byl předtím mluvčím vlády a poslancem za Macronovu stranu. Zatímco předcházející Macronovi premiéři byli spíše nevýrazní úředníci, kteří neměli zastiňovat popularitu prezidenta, v tomto případě má být naopak cílem, aby byl premiér viditelnou tváří před eurovolbami. Výrazný mladý politik má totiž přezdívku „mladý Macron“, je považován za prezidentova žáka a možná i nástupce pro volby 2027, kdy Macron už nemůže kandidovat.

„Vážený Gabrieli Attale, vím, že mohu počítat s Vaší energií a odhodláním realizovat mnou oznámený projekt přezbrojení a regenerace. V souladu s duchem roku 2017: překonávání a odvaha. Ve službách národa a francouzského lidu,“ vzkázal prezident Macron novému předsedovi skrze sociální síť X.

Gabriel Attal byl v minulosti podobně jako samotný prezident Macron spojován se středolevicovou Socialistickou stranou, než se přidal k Macronovu hnutí. Attal byl též mluvčím vlády během pandemie COVID-19. Během Macronova druhého funkčního období byl Attal pověřen vedením ministerstva veřejných prací a veřejných účtů a poté se stal ministrem školství.

Jako předseda vlády byl Attal pověřen sestavením nové vlády. Vládu s jedenácti ministry a třemi náměstky představil ve čtvrtek 11. ledna, informoval francouzský deník Le Monde. Dnes ráno by se vláda měla poprvé sejít v Elysejském paláci.

34letý Attal se ale také stal prvním otevřeně homosexuálním předsedou francouzské vlády.

A na postu ministra zahraničí vystřídá Catherine Colonnovou Stéphane Séjourné. Osmatřicetiletý europoslanec, generální tajemník prezidentské strany Renesance a předseda liberální frakce Renew Europe v Evropském parlamentu. Ve své nové funkci bude zasedat v Radě pro zahraniční věci, která též přijímá rozhodnutí týkající se Ukrajiny a sankcí proti Rusku.

„Na návrh předsedy vlády jsem byl prezidentem republiky jmenován ministrem pro evropské a zahraniční věci. Uvědomuji si, jaká je to pro mě čest. Je to obrovská pocta. Bude mou povinností nést jedinečný hlas naší země do světa,“ sdílel ke svému jmenování ministrem na sociální síti.

Server Politico též připomněl, že nový ministr zahraničí Séjourné je bývalým partnerem též nově jmenovaného předsedy vlády Attala. Jejich rozchod byl údajně ve veřejných kruzích politickým tajemstvím.

Gabriel Attal a Stéphane Séjourné, kteří byli po určitou dobu partnery, se údajně rozešli. Francouzský magazín Voici uvedl pro tuto skutečnost několik důkazů. Mezi nimi i to, že Gabriel Attal už od léta 2022 na svém levém prsteníčku nenosí prsten.

Že byli politici dlouholetými partneři přispívá i podle magazínu také to, že Stéphane Séjourné v roce 2019 v deklaraci o transparentnosti, kterou jsou povinováni vyplnit všichni francouzští veřejní činitelé, označil Attala za svého životního partnera. V roce 2023, kdy bylo prohlášení aktualizováno, již Attala nejmenoval, stejně jako premiér nejmenoval jeho.

I přesto Séjourné na sociálních sítích vyjádřil svůj střízlivý názor na jmenování Attala předsedou vlády. „Vítám jmenování Gabriela Attala. Jeho talent potřebujeme k plnění našich politických závazků,“ napsal na síť X.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…