To je kanonáda: Miloš Zeman i dnes setřel Sobotku. Tentokrát vytáhl konkrétní hrozbu, co mu provede

01.02.2016 7:11

Velmi ostře se vyjádřil prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro časopis Týden o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Podle hlavy státu je Sobotka ňouma, neumětel, bezvýrazný úředník i bacil. Jde o čtvrtý rozhovor za pět dní, který předsedu Sobotku hodnotí velmi negativně. Předtím prezident poskytl rozhovory Deníku, ParlamentnímListům.cz i České televizi. V rozhovoru Zeman říká, že ministra za hnutí ANO odvolá jen se souhlasem Andreje Babiše, bez ohledu na názor premiéra.

To je kanonáda: Miloš Zeman i dnes setřel Sobotku. Tentokrát vytáhl konkrétní hrozbu, co mu provede
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie

Bonmot o kalašnikovu, který prezident pronesl minulý týden, rozvířil české politické dějiny. Mnohé reakce byly velmi ostré a hlavu státu za to, že uvedl, že politik je odstranitelný demokratickou cestou volbami a nedemokratickou cestou kalašnikovem, odsoudily. Hlava státu si nyní vzala na pomoc slova bývalého politika Miroslava Macka (ODS), jenž na svém serveru Viditelný-Macek uvedl, že jen naprostý ňouma může mít strach z bonmotu. Reagoval tak na slova premiéra Sobotky, že rodina, děti i přátelé mají kvůli jeho bonmotu strach. 

„Kdybych byl tak paranoidní jako pan Sobotka, který se obává, že jsem vyzval k jeho zastřelení, tak protože jsem v té větě vůbec nejmenoval premiéra, ale sebe – prezidenta, tak bych se stejnou logikou mohl tvrdit, že jsem vyzval k zastřelení prezidenta republiky. Nu, a to je samozřejmě nesmysl,“ řekl k tomu Zeman.

Servítky si hlava státu nebrala ani při odpovědi na otázku, že se vztahy s premiérem po jistém oteplení vrátily zase tam, kde byly dlouhá léta: do bodu mrazu. „Já bych to nehodnotil těmito meteorologickými termíny. On i mráz může být někdy užitečný. Například proto, že zabíjí bacily,“ konstatoval Zeman.

A řeč přišla i na migrační krizi. „Neříkám, že máme odmítat imigranty, říkám, že máme odmítat za a nelegální imigranty, za b islámské imigranty. Zatímco pan premiér se domnívá, že bychom je sice neměli přijímat na základě povinných kvót, ale na základě dobrovolnosti. Což je, upřímně řečeno, totéž. V extrémním případě by se dokonce mohlo stát, že bychom jich přijali více, než nám ukládají povinné kvóty,“ sdělila hlava státu. Ta má premiérovi, a nejen v této otázce, za zlé, že mu názor utvářejí a předpisují jeho poradci, například Oto Novotný. Ten je podle Zemana tragikomickou figurkou. „Já jsem ho v roce 1994 vyhodil pro neschopnost. Říká se o něm, že je jako vrátný Matěj z Parkinsona. To znamená: vyslechni radu vrátného Matěje a jednej naopak, protože jeho rady se míjejí účinkem. Pak jsem Novotného ztratil z očí a najednou jsem zjistil, že se vynořil jako jeden z hlavních poradců premiéra. Myslím si, že každý má právo vybrat si své poradce, ale že to vypovídá také o těch, kdo si je vybírají,“ řekl bez skrupulí. 

Premiér by to s hlavou státu neměl lehké ani v případě odvolání ministra za hnutí ANO. Sobotka v minulých dnech naznačil, že je nespokojen s prací ministra dopravy Dana Ťoka právě z tohoto hnutí. „Pokud by došlo k návrhu na odvolání pana Ťoka, tak pouze se souhlasem předsedy hnutí ANO pana Babiše. Protože si nedovedu představit pana premiéra Sobotku, jak odvolává člena své vlády bez souhlasu svého koaličního partnera,“ uvedl Zeman s tím, že pokud jde o druhého ministra, s jehož prací je Sobotka nespokojen, sociálnědemokratického Mládka, tak by Sobotkovo rozhodnutí odvolat tohoto ministra respektoval. 

„Zásadně se nevměšuji do vnitřních záležitostí jakékoli politické strany. I když u ČSSD je situace specifická, protože tu jsem spolu se svými kolegy osm let budoval ze sedmi na třicet dva procent. A samozřejmě, že mi je líto, když takto vybudované dílo někteří neumětelové přivádějí do nižších pater politického vlivu. Nu, a protože zastávám názor, že politiku dělají spíše osobnosti než bezvýrazní úředníci, tak si vážím hejtmanů, kteří řídí své kraje,“ rýpl si dále Zeman do vedení ČSSD. 

Přístup k migrantům rozdělil občany ne jako Česko rozděluje Sparta a Slavia, ale jako Sparta a Dolní Kotěhůlky. „Nebo, abych neurazil Slavii, tak Slavii a Dolní Kotěhůlky. Tam je ten nepoměr velmi výrazný. Fifty fifty to není ani náhodou. Někdy se říká ‚lidovecké rozhodné možná‘,“ podotkl prezident. Zároveň dodal, že si nevšiml, že by kohokoli urazil. Vrahy a teroristy nelze podle něj urazit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…