To je náhoda: Zhroucený Afghánistán. A důchodce, co psal o smrti vojáků, dostal flastr

17.08.2021 12:58

Jednasedmdesátiletý senior Antonín Dobner na sociálních sítích schvaloval smrt tří českých vojáků patrolujících v Afghánistánu v roce 2018. Soud mu uložil tříměsíční podmínku za spáchání trestného činu. Senior se odvolal, ale u odvolacího soudu tvrdě narazil.

To je náhoda: Zhroucený Afghánistán. A důchodce, co psal o smrti vojáků, dostal flastr
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Lidé si často myslí, že na sociálních sítích mohou pod záštitou svobody slova psát v podstatě cokoliv. Jenže nemohou. Český právní řád v tomto směru nastavuje hranice, které překročil jednasedmdesátiletý Antonín Dobner, když na internetu schvaloval smrt tří českých vojáků patrolujících v Afghánistánu.

„Za podíl na zločinecké agresi proti afghánskému lidu našli svůj spravedlivý trest z rukou tamních mudžahedínů,” napsal senior mimo jiné v diskusi na sociální síti s tím, že afghánský útočník je vlastně národní hrdina, který statečně vzdoroval cizím vojákům.

Soud v první instanci uložil seniorovi tříměsíční podmínku za schvalování trestného činu. Dobner se podle informací serveru Novinky.cz odvolal a žádal kompletní očištění. Státní zástupce naopak považoval podstatně tvrdší trest, odnětí svobody na několik let za schvalování teroristického aktu.

Odvolací soud ani jedné straně nevyhověl a potvrdil Dobnerovi tříměsíční podmínku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…