To je náhoda: Ztratily se dokumenty o Čapím hnízdě

17.05.2016 11:52

Klíčové dokumenty, které měly doložit skutečné majitele luxusní farmy Čapí hnízdo v době, kdy projekt žádal o evropské dotační miliony, se ztratily. Na serveru Neovlivní.cz to píše jeho šéfredaktorka, investigativní novinářka Sabina Slonková.

To je náhoda: Ztratily se dokumenty o Čapím hnízdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Farma Čapí hnízdo

Andrej Babiš v březnu ve sněmovně tvrdil, že za anonymními akciemi se v té době skrývaly jeho děti a bratr jeho partnerky. Pravdivost Babišových slov o dětech-majitelích šlo doložit snadno: listinami osob přítomných na valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo. Nebo plnými mocemi, pokud se nechaly někým zastupovat. Jenže právě tyto dokumenty se v Babišově holdingu, který později farmu Čapí hnízdo oficiálně převzal, nepodařilo najít.

Uvádějí to ve své zprávě auditoři ministerstva financí, kteří na žádost Bruselu zjišťovali, jestli nejsou důvody k tomu, aby farma evropské miliony vracela.

Celý text je ZDE

„Auditorský tým v rámci e-mailové komunikace žádal dne 21. 3. 2016 o doložení podkladů pro auditní činnost, a to zejména: kopie ‚listiny přítomných‘, vypracované v souladu s článkem II stanov, a ‚prohlášení předsedajícího o účasti akcionářů na valné hromadě‘ v souvislosti s valnými hromadami společnosti Farma Čapí hnízdo, a. s., konanými v období let 2008–2010, kopie plných mocí pro zástupce akcionářů k účasti na valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo, a. s., konanými v období let 2008–2010. Auditovaná osoba uvádí, že listiny přítomných a plné moci se jí nepodařilo dohledat,“ píše se v auditní zprávě, kterou má redakce Neovlivní.cz k dispozici.

Jako doklad o podílu bratra Babišovy partnerky Martina Herodese, který měl podle ministra financí držet část firmy pro jeho dvě mladší děti, zase existuje jen čestné prohlášení. „Pravdivost údajů uvedených v tomto čestném prohlášení nemůže auditorský tým ověřit,“ podotýkají autoři zprávy.

Odhalení pravých vlastníků farmy v době, kdy žádala o dotaci, je přitom jedním ze zásadních bodů celé kauzy. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v ní totiž čelí podezření, že si k unijním milionům dopomohl podvodnou kličkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …