To je nekřesťanské. Ministr Herman čelil dotazům čtenářů na restituce i Havla

30.09.2016 9:47

Z PROFILŮ Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) usedl k počítači a odpověděl na pár dotazů čtenářů serveru ParlametníListy.cz. Prozradil, co všechno dělá pro českou literaturu, zmínil, že k nedožitým osmdesátým narozeninám Václava Havla je připravena celá řada aktivit, a nakonec se vyjádřil k vymírání Evropy.

To je nekřesťanské. Ministr Herman čelil dotazům čtenářů na restituce i Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Paní Srbová chtěla vědět, co všechno dělá jako šéf resortu na podporu české literatury. Ministr odvětil, že resort pravidelně vypisuje dotační tituly v několika oblastech týkajících se literatury.

„Vydávání literárních a literárně kulturních periodik v tištěné a elektronické podobě, organizace nejrůznějších literárních akcí, konferencí, projektů na podporu čtenářství, vydávání české literatury v zahraničí (pro zahraniční nakladatele), projekt Česká knihovna na podporu akvizice původní české literatury do fondů knihoven,“ nastínil ministr. Podpora české literatury je však ještě širší.

Každoročně jsou udělovány státní ceny za literaturu, ministerstvo podporuje propagaci českých knih na zahraničních veletrzích a tak dále. Podrobný výčet lze najít na stránkách ministerstva kultury.

Pan Dubský chtěl slyšet, jak se bude v Česku vzpomínat na Václava Havla. U příležitosti nedožitých osmdesátin prvního českého prezidenta zavzpomínal na tohoto obhájce lidských práv např. New York. Ale co Česká republika, budeme si nějak připomínat Václava Havla i my?

„Vážený pane Dubský, samozřejmě, již nyní probíhá a ještě je připravena celá řada aktivit, o kterých se můžete dozvědět ze sdělovacích prostředků,“ sdělil čtenáři člen vlády.

Pár slov padlo také na adresu peněz pro charity a církve. Čtenář vystupující pod přezdívkou Krissus v poznámce konstatoval, že by charity měly vrátit peníze od státu, pokud zároveň neuvádějí peníze obdržené od církví.

„V žádosti je jasná kolonka – uveďte všechny příjmy organizace (nejen státní dotace). A víte, že dokonce církve peníze z charity vyvádějí prostřednictvím přímo nekřesťanských nájmů za budovy, které charitě pronajímají? Podání na prošetření neuvedených dotací od církví charitě podáte vy, anebo to mám učinit sám na státním zastupitelství? Odvolám se na vaši zveřejněnou informaci, že církve charitám peníze dávají,“ napsal čtenář.

Ministr stručně a jasně odvětil, že tyto záležitosti nejsou v kompetenci ministerstva kultury a Herman se hodlá zabývat tím, co na starosti opravdu má. To, co bude nebo nebude dělat čtenář, je jeho věc.

Další odpovědi naleznete zde

Nakonec padl dotaz, jak se lidovci staví k potratům. Stále je odmítají, nebo by se dali přesvědčit, že podstoupit potrat je přijatelné? „KDU-ČSL zastává program, s nímž je podpora potratové politiky neslučitelná. S výsledky potratové politiky jsme dnes konfrontováni při vymírání Evropy. Samozřejmě však existují i případy, které k tak závažnému kroku mohou vést,“ odvětil člen vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…