To je nepříjemné, pane premiére. Babišův Telička jemně štípnul Sobotku ohledně velmi diskutované věci

22.09.2014 7:54

Česko vyslalo do Evropského parlamentu Věru Jourovou (ANO), která bude mít na starosti rezort spravedlnosti, spotřebitelské politiky a rovnosti pohlaví. Mohli čeští politici vyjednat lepší portfolio, nebo se jim vymstily koaliční neshody? V internetovém pořadu DVtv to komentoval český europoslanec Pavel Telička (ANO).

To je nepříjemné, pane premiére. Babišův Telička jemně štípnul Sobotku ohledně velmi diskutované věci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker rozhodl, že Jourová dostane na starost spravedlnost. „Otázka je, zda je to dobré pro komisi, pro Věru Jourovou a pro Českou republiku. Když se na to podíváme ze strany Junckera, tak on ví, co dělá. Rozhodl se dobře. Pro ČR je to v porovnání s portfolii, která zastávali předchozí komisaři, lepší,“ myslí si Telička.

Není to něco, za co by se mohla česká politická reprezentace bušit do prsou

Některé státy byly podle europoslance „cítit“ v Bruselu více než Česká republika. To mohlo přispět k tomu, proč Česko nakonec nezískalo rezort dopravy, o který usilovalo.

„Nebudu hodnotit aktivní unijní politiku podle toho, jak dopadlo portfolio komisaře. I když je tam určitá souvislost. Není to něco, za co by se mohla česká politická reprezentace bušit do prsou,“ doplnil Telička.

Možná byla ve vyjednávání jazyková bariéra

Pár dní před oficiálními rozhodnutím Junckera unikly do médií informace o rozložení portfolií. V ten moment se měl do vyjednávání osobně vložit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle Teličky měl klíčovou roli.

„Vyjednávání o portfoliích se dělo čistě na rovině premiér – předseda Evropské komise. Tak to mělo být primárně,“ přál by si Telička a připustil, že tomu tak ve skutečnosti nebylo. Možná i kvůli tomu, že mezi Sobotkou a Junkcerem byla „nějaká bariéra, možná jazyková“. Toto prohlášení může být vnímáno mírně ironicky kvůli několik dní staré „aféře", kdy se terčem veřejného výsměchu stala právě jazyková vybavenost českého premiéra, konkrétně jeho angličtina.

Na závěr Telička zhodnotil vyjednávání českých politiků. „Kdybych to měl vzít slovníkem vysvědčení na základní škole, tak by to s vyznamenáním nebylo. Nejbližší okolí Junckera už od momentu, kdy byl nominován, začalo monitorovat a věděli o všech podstatných výrocích, co se dělo v každé z těch jednotlivých zemích. Nebylo dobré to hašteření a nebyla dobrá ta lobbingová práce,“ uzavřel europoslanec.

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…