To je snad zlý sen. Náměstek ruského ministra Zeman. Skřípe mu v hlavě... Prezident promluvil v televizi o novičoku a Drahoš, Pehe i někteří novináři nadskakují zlostí

04.05.2018 8:38

Jak to bylo s jedem novičok na českém územi? Prezident Miloš Zeman se podle svého včerejšího vyjádření v rozhovoru na TV Barrandov přiklonil k verzi, že se v Česku v malém množství tento jed vyráběl a testoval, hned po testování byl však zničen. Přesně tak o tom prý informuje zpráva Vojenského zpravodajství. Naopak civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) dospěla k závěru, že tento plyn nebyl novičok. Prezidentův názor nejen v politických řadách vyvolává velkou kritiku.

To je snad zlý sen. Náměstek ruského ministra Zeman. Skřípe mu v hlavě... Prezident promluvil v televizi o novičoku a Drahoš, Pehe i někteří novináři nadskakují zlostí
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Po prostudování zpráv obou tajných služeb se prý prezident přiklání k názoru vojenských zpravodajců. Zprávu BIS o případu si podle svých slov taktéž důkladně prostudoval, dokonce několikrát. Ta zpráva podle něj není klasifikovaná jako přísně tajná, dokonce ani jako důvěrná.

„A můžeme z ní citovat: V listopadu minulého roku ve Výzkumném vojenském ústavu Ministerstva obrany v Brně byl testován nervově paralytický jed označovaný jako A-230. Množství toho vyrobeného jedu bylo údajně poměrně malé a po testování tento jed byl zničen. Za druhé, Vojenský historický ústav, ale například i Státní úřad pro jadernou bezpečnost tvrdí, že to nebyl novičok, ale nějaký jiný produkt,“ sdělil Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov s tím, že u nás novičok podle vojenského zpravodajství skutečně byl.

„Mně by vůbec nevadilo, kdyby se u nás novičok testoval, protože máme skvělou antichemickou jednotku. Je mi jen líto, že Úřad pro jadernou bezpečnost veřejnost, mě i ústavní činitele mate tvrzením, že se u nás žádný novičok nedělal,“ dodal Zeman.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) na jeho slova zereagovala pozdě večer na svém twitteru. Veřejné vyjádření prezidenta o novičoku vycházející ze zprávy armádní tajné služby prý ale komentovat nemůže, jelikož disponuje informacemi pouze v utajeném režimu. „Česká republika se zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám a pokud se testují, hned poté jsou zničeny. Na území ČR nyní žádný novičok není,“ ujišťovala.

Na její slova zeragoval novinář a hlavní editor serveru Lidovky.cz Vojtěch Gibiš slovy, že alespoň někdo netroubí utajované informace o nervově paralytické látce veřejně. „Jen připomenu, že pan prezident své info o ‚novičoku‘ prezentoval na TV Barrandov, kde má velký podíl CEFC, nyní ‚znárodňovaná‘ CITIC, Takže Zeman mluvil o utajovaných věcech na ‚čínské státní‘ TV,“ zdůraznil Gibiš.

„Je v tom prostě všechno. Přesně podle příručky. Znejistit na základě možná i pravdivé informace, která ale nesouvisí s kauzou Skripal. Že A-230 není A-234, to je řečeno jen tak mimochodem. Hlavně, že to všechna média přebrala. Úkol byl splněn,“ neudržel se ve svém twitterovém komentáři místopředseda TOP 09 Marek Ženišek.

„Náměstek ruského ministra zahraničí pro střední Evropu Miloš Zeman vnesl ‚jasno‘ do záhady kolem novičoku,“ uvedl novinář redakce Reportér magazín a spisovatel Jaroslav Kmenta. „Novičok tu byl, BIS ho ale neviděla, avšak podle vojáků byl zničen. Z toho plyne, že tu něco ‚skřípe‘. A to zřejmě i v hlavě Milošově,“ napsal ve svém tweetu.

Podle Jiřího Drahoše, kterého Zeman porazil v prezidentských volbách, je asi nyní v módě vystoupit v televizi a ukázat na tajné aktivity týkající se výroby zakázaných látek. „Většinou se ale politici snaží odhalit aktivity protistrany a tím brání svůj stát... Miloš Zeman vlastně do této kategorie také spadá. Bohužel pro nás,“ rýpnul si na svém twitterovém účtu.

To je snad zlý sen, zoufal si ve svém tweetu po zhlédnutí prezidentova vyjádření reportér serveru iDNES.cz Josef Kopecký. „Český prezident Miloš Zeman citoval z nejspíš tajné zprávy české tajné služby, aby podpořil to, jak Rusko obvinilo Českou republiku,“ napsal.

„Míním, že jinde v ČR je zase pravidelně testován ve velkém ruský produkt jménem Stoličnaja, výsledky čehož jsou pak předváděny v populárním programu Týden s Putinovým panákem,“ rýpnul si do prezidenta politolog Jíří Pehe.

Bývalý premiér a šéf ODS a neúspěšný prezidentský kandidát Mirek Topolánek přišel s vlastní verzí, jak mohl Zeman v kauze novičok ve včerejším televizním vysílání hovořit. „Co kdyby to řekl takto: ‚Laboratorní přípravu velmi malého množství látky podobného složení, určené pouze pro vědecké účely, nelze v žádném případě označit za jeden z možných zdrojů plynu, použitého pro teroristický útok v březnu v Anglii.‘ To by se Kremlu nezavděčil, co?“ napsal ve svém twitrerovém příspěvku.

V souvislosti se Zemanovým vyjádřením zmínil redaktor Hospodářských novin Radek Bartoníček svůj včerejší pozdní telefonát s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Ježíši, vy jste se díval na Barrandov? Ten nikdy nesleduji, divila se paní Drábová, když jsem jí teď večer volal... Já musel, paní ředitelko, mluvil tam poněkud zmateně prezident Zeman k novičoku, a měla jste se dívat i vy, prezident kritizoval váš úřad :),“ popsal rozhovor novinář.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl. Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok, řekl Babiš koncem března, když Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu. Také Šlechtová a šéf české diplomacie Martin Stropnický (oba ANO) se proti tvrzení ruských diplomatů ostře ohradili.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…