To je špatné. Takto zle je na tom prý nadace Václava Havla. Ubývá dárců. Na platy prý šlo pět milionů, na pomoc poněkud méně

24.08.2015 7:29

Nadace Václava a Dagmar Havlových Vize 97 nedávno způsobila poprask, když si chtěla účtovat třicet tisíc za pojmenování náměstí v Izraeli po Václavu Havlovi. Požadavek platby za užití Havlova jména přitom není ojedinělý. Platit musejí i ti, kdo takto chtějí pojmenovat lavičku či absolvovat virtuální prohlídku pracovny bývalého prezidenta. Ani takto vydělané peníze však nadaci nepomáhají pokrýt rozpočet. Jak zjistil časopis Týden, hospodaření Vize 97 končí už několikátý rok po sobě v minusu.

To je špatné. Takto zle je na tom prý nadace Václava Havla. Ubývá dárců. Na platy prý šlo pět milionů, na pomoc poněkud méně
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel

Anketa

Souhlasíte s myšlenkou, že by stát měl nařídit majitelům prázdných bytů, aby v nich ubytovali uprchlíky?

2%
98%
hlasovalo: 11916 lidí

Vize 97 byla naposledy v plusu před pěti lety, v roce 2009. Od té doby narostl počet zaměstnanců, zvýšily se peníze na jejich platy i provoz nadace. Částky vybrané od sponzorů ale oproti roku 2009 výrazně klesly. Celkově loni Nadace Dagmar a Václava Havlových hospodařila se schodkem 8,7 milionu korun. Rok předtím byla v minusu o 5,3 milionu a také v předchozích letech se pohybovala v červených číslech.  

Podle výroční zprávy za rok 2014 utratili zaměstnanci nadace přes patnáct milionů korun. Od dárců se jim ale podařilo vybrat „pouze“ necelých pět a půl milionu korun. Nejvyšší částku – 1,15 milionu – věnovala Vizi 97 nadace miliardáře Karla Janečka, který ovšem sedí ve správní radě Vize. A zatímco za platy v nadaci utratili téměř pět milionů, na charitu potřebným lidem poslali „pouhých“ 907 tisíc.

To podle Týdnu, který nahlédl do výroční zprávy nadace, odpovídá například pěti a půl hrubého měsíčního platu „člena řídicího orgánu“. Ten si totiž podle účetnictví Vize 97 přijde měsíčně na 167 tisíc hrubého. O koho jde, se časopisu zjistit nepodařilo. V úvahu prý připadá buď přímo vdova Dagmar Havlová, nebo ředitel Vize 97 Vangelis Zingopis.

Vysoké provozní náklady

Těch několik málo představitelů nadace, kteří byli ochotni s Týdnem hovořit, vysvětluje schodek hospodaření mimo jiné úbytkem donátorů. „Ono ubývá dárců. Nepochybně po smrti Václava Havla. To je vždycky tak, že když někdo žije, je větší zájem. Určitě to bude mít nějaký význam. Taková je doba, dárců není nikdy dost. A čím je lidem hůře, tím je to pro nadace a neziskovky těžší,“ říká Táňa Fischerová, neúspěšná kandidátka na prezidentku.

Ředitel nadace Vangelis Zingopis finanční ztrátu vysvětluje tím, že Vize 97 má vysoké provozní náklady za pronájem kanceláří, a to jak kanceláře pana prezidenta, kterou spravuje, tak i kanceláře ve Schwarzenberském paláci, kde nadace sídlí. „Ale určitě to nebyl záměr. Ten záměr byl takový, abychom pokryli náklady spojené s kanceláří pana prezidenta, abychom ji zachránili a uchovali,“ říká Zingopis.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…