To je tak blbé, že už se to ani komentovat nedá, zoufá si Petr Žantovský nad zpravodajstvím ČT. Zejména moderátoři Událostí, komentářů opravdu neměli povedený týden...

07.11.2015 14:23 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Nejnovější vydání pořadu České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou nejlépe ukázalo, jak se stále zvětšuje vzdálenost mezi tím, co si myslí lidé, a tím, jak jim je vládnuto a přikazováno. Analytik Petr Žantovský si ve svém pravidelném mediálním ohlédnutí rovněž všímá už takřka nulové informační hodnoty novin a také blbostí, které zaznamenal v podání moderátorů veřejnoprávního pořadu Události, komentáře.

To je tak blbé, že už se to ani komentovat nedá, zoufá si Petr Žantovský nad zpravodajstvím ČT. Zejména moderátoři Událostí, komentářů opravdu neměli povedený týden...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Jinak než velkými tématy migrace a spol. začíná Petr Žantovský své pravidelné ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co bylo možné v uplynulém týdnu zachytit v médiích. Zaujal ho totiž čtvrteční pořad České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou, který se tentokrát týkal začleňování znevýhodněných dětí do běžných škol. „Za jednu stranu tam byl Václav Klaus mladší, ředitel speciální školy pan Brei a paní Hrindová ze sdružení Naštvané matky, druhou stranu zastupovali náměstek ministra školství Fidrmuc, ředitelka základní školy Kendíková a paní Jelínková, jejíž kvalifikací je to, že je romská matka a má nějakou zkušenost s tím, jak se v tomto směru postupuje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Od září příštího roku bude platit novela školského zákona, ve které se mimo jiné hovoří o podpoře znevýhodněných a handicapovaných žáků v běžných školách – tzv. inkluzi. „Je evidentní, že návrh tak, jak je už více než deset let s větší či menší intenzitou prosazován vládou a Ministerstvem školství, je naprosto absurdní a na hlavu postavený, na což ostatně poukazovali ti, kteří mají k oboru skutečně blízko, ať už to byli Klaus nebo Brei. Ale i od lidí z publika zaznívalo, že násilné začleňování dětí, ať už s nějakou lehkou mozkovou dysfunkcí nebo jinou poruchou, je špatně pro jedny i pro druhé, protože v jedněch vytváří pocit méněcennosti, zatímco druhé zdržuje,“ poukazuje mediální odborník.

Stále se rozšiřuje vzdálenost mezi myšlením lidí a rozhodováním elit

Všímal si i názorů diváků, které se během pořadu objevovaly na pohyblivé liště dolního okraje obrazovky. „Z devadesáti devíti procent byly všechny texty v duchu toho, co říkám já, že to je zcela inženýrské, nesmyslné nařízení, které vnucuje Evropská unie jenom proto, aby měla pocit, že panuje a vládne a rozhoduje o každém hnutí každého jednotlivého člověka. Je to jako v Orwellovi nebo v Huxleym. Ale i když všechny ty názory byly proti, tak ministerstvo, Evropská unie i všichni ti rozhodující činitelé si stejně dělají absolutně, co chtějí. Na tomto příkladu se dá nejlépe demonstrovat stále se rozšiřující vzdálenost mezi tím, co si myslí lidé, a tím, jakým způsobem jim je vládnuto, poroučeno a přikazováno,“ domnívá se Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…