To je úplně šílené! Pravice ztrhala ekonomické plány ČSSD

14.02.2017 13:16

ČSSD představila veřejnosti své ekonomické plány. Počítá např. se zavedením bankovní daně, s jejíž pomocí chce získat do rozpočtu miliardy navíc. Pravicoví ekonomové, jako europoslanec Petr Mach (Svobodní) nebo ekonomický expert ODS Jan Skopeček, rozcupovali plány sociálních demokratů na kousky. Proč? Protože tuto daň v konečném důsledku nezaplatí banky, ale občané, kteří si do bank vkládají své peníze. ČSSD tak jen sáhne lidem hlouběji do kapes.

To je úplně šílené! Pravice ztrhala ekonomické plány ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„ČSSD chce zavést daň 0,3 % z aktiv bank (nad rámec daně ze zisku). Jenže aktiva bank jsou tvořena z peněz, které do bank ukládáme my, vkladatelé, a daň tak nakonec zaplatí vkladatelé v podobě nižších úroků z vkladů. Pokud např. dostáváte za své vklady 1 %, budete dostávat jen 0,7 %. Sobotka tak chce vlastně plošně zdanit chudáky své voliče. Doporučuji voličům ČSSD zamyslet se nad tímto nápadem a poradit své oblíbené straně, ať to nedělá,“ obrátil se na voliče sociálních demokratů europoslanec Mach na sociální síti.

Podobně to vidí i Jan Skopeček (ODS). K ekonomický plánům ČSSD poznamenává, že náš daňový systém potřebuje zjednodušit, a ne ještě více zkomplikovat. Sektorová daň pro banky podle Skopečka jen odradí investory.

„Návrhy na zavedení sektorových daní jsou pak úplnou šíleností. Jejich schválení by odradilo potencionální investory od investic v ČR a především by sektorová daň vedla ke zdražení produktů a služeb, jako jsou energie či bankovní služby, pro konečné spotřebitele. ČSSD prokázala, že je myšlenkově uvězněna v nemoderním socialismu pro minulé století,“ soudí Skopeček.

Stejné stanovisko zastává předseda ODS Petr Fiala. Ten připomíná, že vláda zavedla nejednu novou povinnost pro podnikatele. Kontrolní hlášení k DPH, EET, další daňové sazby k DPH a tak dále. Podnikatelé by si prý zasloužili spíše ulehčit práci, a ne ji stále dokola komplikovat novými a novými překážkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…