To je zrada na voličích! Babišův ostravský lídr mluví o podrazu hnutí Ostravak

22.10.2014 17:45

Ačkoliv hnutí ANO v Ostravě zvítězilo v komunálních volbách, může, tak jako se tomu již stalo například v Olomouci či Plzni, skončit v opozici. Lídři hnutí Ostravak, ČSSD a KSČM totiž dnes podepsali memorandum o společném postupu a pravděpodobně uzavřou i koaliční smlouvu. Lídr hnutí ANO Tomáš Macura to vnímá jako zradu na voličích.

To je zrada na voličích! Babišův ostravský lídr mluví o podrazu hnutí Ostravak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

Hnutí ANO v Ostravě zřejmě vládnout nebude. Lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák tvrdí, že ani po deseti dnech se s Babišovci nepodařilo najít shodu na povolebním uspořádání v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde Ostravak zvítězil. 

Vítězné ANO zřejmě bude v opozici

Ostravak tak chce pracovat na koaliční smlouvě s KSČM a ČSSD. „Po úterní schůzce s hnutím ANO na Moravské Ostravě a dnešní ranní schůzce s panem Macurou jsme ukončili jednání s hnutím ANO na Moravské Ostravě. Důvodem je absolutní nedůvěra zúčastněných subjektů,“ uvedl Semerák, který očekává, že v obvodu bude ještě dnes či během čtvrtka podepsána koaliční dohoda s ČSSD a KSČM. Strany už k tomu podepsaly memorandum o společném postupu. Dohoda s hnutím ANO podle Semeráka není možná. Možnou koalici v Ostravě s ČSSD a KSČM potvrzuje i lídr sociální demokracie Lumír Palyza i lídr komunistů Josef Babka. Semerák podle svých slov není z takového vývoje situace nadšený.

Na velké radnici podle něj Ostravak sice netrvá na postu primátora, ale chce pět z jedenácti radních, zejména mu jde o resorty financí, investic a ekonomického rozvoje, ale také sociální oblast či zdravotnictví. Zároveň nově trvá na zřízení radního či náměstka pro bezpečnost a informační technologie. Podle Semeráka Ostravak nebude trvat na odchodu lídra ČSSD a radního Lumíra Palyzy a náměstkyně Simony Piperkové, kteří byli před volbami spojováni s kauzou lobbisty Martina Dědice, s nímž údajně udržovali četný telefonický kontakt.

Macura: Zrada na voličích

„Informaci o dohodě na velké radnici mezi hnutím Ostravak, ČSSD a KSČM jsem zatím oficiálně nedostal. Když jsme se dnes v deset hodin ráno s panem Semerákem rozcházeli, potvrdili jsme si, že společná koalice s některou z dalších stran zůstává pro hnutí ANO i Ostravak preferovanou variantou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz lídr vítězného hnutí ANO Tomáš Macura.

„Dohodou s ČSSD se pan Semerák dopouští zrady na voličích, protože v předvolební kampani slíbil výměnu vládnoucí garnitury. Toto rozhodnutí si pan Semerák bude muset obhájit před voliči, členy svého hnutí i svým svědomím. Pan Semerák tímto krokem získává kontrolu nad velkou radnicí i obvody za podpory KSČM,“ dodal Macura.

V pětapadesátičlenném ostravském zastupitelstvu získalo hnutí ANO 15 křesel, ČSSD 12 mandátů a Ostravak 10, stejně jako komunisté. Po čtyřech křeslech má KDU-ČSL a ODS. Podobná situace jako v Ostravě nastala v Olomouci, kde vznikla čtyřkoalice ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a ODS. Na její existenci se strany dohodly hned o volebním víkendu, ani ne čtyřiadvacet hodin po skončení sčítání hlasů. V Plzni strany také obešly vítězné ANO a na koalici se zde dohodli občanští a sociální demokraté, kteří společně vládli minulé čtyři roky. Spolu s nimi budou nově v koalici ještě KDU-ČSL a Občané patrioti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…