To jsou hezké holky. Chodíme s Mirkem na pivo a na guláš. Vyšla knížečka o „hříších" Miroslava Kalouska

01.07.2014 14:34

Sepsat přehledně působení stávajícího prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, zejména ohledně kauz, se kterými je spojován, se rozhodl Nadační fond proti korupci, jenž řídí a dotuje miliardář Karel Janeček. Při psaní publikace, kterou s tímto záměrem vytvořil, fond vycházel výhradně z otevřených zdrojů. ParlamentníListy.cz svým čtenářům celou publikaci, složenou z rešerší tisku a kompilací již známých informací, předkládají ke stažení a rovněž z ní vybírají některé zajímavé momenty.

To jsou hezké holky. Chodíme s Mirkem na pivo a na guláš. Vyšla knížečka o „hříších" Miroslava Kalouska
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

„Zájemci se tak mohou dozvědět, jak zkušení parašutisté hodnotili ,kvalitní' padáky, na nichž zahynul vojín Roman Prinich, jak se v případě zakázky na modernizaci tanku řady T-72 hlasovalo až do úplného vítězství outsidera, jak se ,ztratil' otisk firemního razítka z obálky v zakázce na štábní informační systém," láká fond k přečtení odkazem na několik kauz, o kterých se ve své publikaci zmiňuje.

Knížečka také popisuje počátek kladného vztahu Kalouska se zbrojařem Richardem Hávou.

Celou publikaci si stáhněte ZDE.

Kalousek začal Hávu prošetřovat. A pak se spřátelili

„Na počátku přátelství mezi tehdejším ekonomickým náměstkem na Ministerstvu obrany Miroslavem Kalouskem a zbrojařem Ing. Richardem Hávou bylo policejní prošetřování společnosti Zenit,“ píše publikace a vysvětluje, že majoritním vlastníkem a jednatelem této společnosti se roku 1993 stal právě Richard Háva. „Prošetřování inicioval sám M. Kalousek nedlouho poté, co se v lednu 1993 stal náměstkem,“ píše publikace s tím, že tak učinil na základě informací o údajném nekalém jednání firmy v jakési armádní zakázce.

Kalousek měl toto později okomentovat těmito slovy: „Šel jsem po nich jako slepice po flusu, ale nakonec se ukázalo, že je vše v pořádku.“

Zdá se, že právě tato situace Kalouska s Hávou sblížila. Podle vlastních slov M. Kalouska se totiž od roku 1994 stávají přáteli.

Holky v hangáru se Kalouskovi líbily. Náčelník generálního štábu zůstal chladný

O tom má svědčit i událost z října 1996, kdy zbrojařská společnost Omnipol – v té době vlastněná tuzemskou skupinou Chemapol Group – pořádala v hangáru párty pro obchodníky se zbraněmi, novináře, politiky a armádní představitele. Richard Háva byl tehdy předsedou představenstva společnosti Omnipol, později se stal jejím majoritním vlastníkem.

Publikace Nadačního fondu proti korupci při popisu této události využila citace dobového tisku: „Dlouhonohé hostesky, tabule prohýbající se pod vybranými pochoutkami, výtečné pití, ale i příjemná hudba spojily na několik okamžiků asi dvě stovky pozvaných hostů, kteří si jinak dávají pozor na každé slovo. Dravý obchodník Richard Háva cílevědomě okouzlil a zřejmě si tak trochu i podmanil budoucí zákazníky. ,Kde jsi, Richarde, sehnal tak hezké holky,‘ zajímal se náměstek ministra obrany Miroslav Kalousek. Chladným zůstal jako obvykle jen náčelník generálního štábu Jiří Nekvasil. ,Hm, nic moc,‘ ocenil snahy hostesek generál.“

Sám Háva o svém přátelství s Kalouskem v září 1997 poznamenal: „Občas spolu zajdeme na pivo a na guláš.“

Proč byl Háva na večeři s Kalouskem a Romanem v předvečer Romanovy rezignace?

Publikace protikorupční nadace poukazuje i na to, že večer před tím, kdy mocný Martin Roman odstoupil z funkce generálního ředitele a předsedy představenstva energetické společnosti ČEZ, byl Richard Háva s Miroslavem Kalouskem a s Martinem Romanem na večeři v hotelu Four Seasons. Na samotném setkání ministra financí s generálním ředitelem ČEZu by nebylo – za jistých okolností – zase nic tak neobvyklého, neboť Ministerstvo financí je za ČR majoritním akcionářem společnosti ČEZ. „Avšak přítomnost Richarda Hávy, tedy soukromé osoby, která nikým není (jak se sám Háva označil - pozn. ParlamentníchListů.cz), je k zamyšlení,“ upozornila publikace.

S tím, že Richard Háva na důvody, proč byl na této večeři přítomen, o rok později při rozsáhlém rozhovoru odpověděl: „Asi je možné, že jsem byl s Mirkem Kalouskem na večeři, ale rozhodně jsem neseděl u nějakého jednání. Jestli Roman odejde, nebo přijde, mně je fakt jedno. Jestli ta otázka směřuje k tomu, zda zasahuji do personálních věcí v kompetenci pana Kalouska, tak nezasahuji, je to další nesmysl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…