To jsou paradoxy. Šéf Senátu otevřel babybox v domově důchodců

05.02.2013 11:34

Česká republika má 54. babybox. Jde o šestou schránku na jihu Čech v pořadí, ale zcela první a unikátní v Česku, který je umístěn v domově důchodců. V pondělí ho spolu se zakladatelem schránek Ludvíkem Hessem otevřel i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

To jsou paradoxy. Šéf Senátu otevřel babybox v domově důchodců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Ten řekl zcela jasně, že obrovský dík patří právě Ludvíku Hessovi. Jen díky jeho nezdolnému optimismu a snaze se podařilo v Česku zachránit přes osm desítek dětí. A to je co říct.

„Nebýt tady Milana Štěcha, náměstkyně hejtmana Ivanky Stráské, místostarostky města Olinky Bastlové a paní ředitelky domova seniorů Jarušky Kotalíkové, senátora a starosty Chýnova Pavla Eyberta, tento babybox by tu nikdy nebyl. Jednal jsem přes rok s nemocnicí a nedohodli jsme se. Ale jen díky těmto skvělým lidem, se podařilo umístit schránku sem, ke starouškům. A kdyby to mělo zachránit jediné miminko, stojí to za to,“ prohlásil doslova zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

A o tom, že už v minulosti to dítě zachránit mohlo, svědčí dva roky starý případ z Dražic u Tábora, kdy mladá 19letá dívka po porodu vyhodila dítě z okna. Zemřelo! Pár měsíců předtím jiná ženu odhodila novorozence v Táboře na sídlišti do křoví. To naštěstí přežilo. Našel ho pejskař.

„Neříkám, že to miminko by tento babybox na sto procent zachránil, ale ta dívka přeci i u soudu uvedla, že takové zařízení v Táboře není a ona nevěděla, co si s dítětem počít. Ty matky se dostávají do nesmírně složitých situací, proto žádnou z nich neodsuzuji. Jednají v momentálním stresu. Jiné třeba miminko nemohou uživit, nebo se toho bojí, proto jej vloží do bedýnky,“ uvedl Hess.

Ten také poznamenal, že právě díky mnoha politikům napříč politickým spektrem se daří v Česku babyboxy zřizovat. „Přátelé, i politici mohou mít velké srdce. A tady se to jasně ukazuje. Slyšíme na ně jen nadávky a kritiku, ale tady vidíte, kolik dobrých lidí mezi nimi je a že jsou často první, kteří nabízí pomoc, bez ohledu na nějakou popularitu."

Předseda Senátu, Jihočech a bývalý odborář také sám osobně na zřízení babyboxu v Táboře přispěl, jako i pár dalších sponzorů. Zřízení schránky vyjde zhruba na 250 tisíc korun.

„Jsme nesmírně rádi, že tu babybox je. I naši obyvatelé jsou rádi. Jsme těsně vedle nemocnice, je tu nepřetržitý provoz, tak o miminko bude skvěle postaráno. A jsem velmi ráda, že skutečně u nás nemusí život jen končit, ale i začínat,“ podotkla ředitelka Domova seniorů G-centrum Tábor Jaroslava Kotalíková.

V Jihočeském kraji jsou babyboxy už v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, ve Strakonicích a v Písku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…