To koukáte, pane Ženíšku z TOPky. Kvůli Číně přišel Kalouskovu muži velmi zajímavý dopis

30.03.2016 6:45

První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek čelí předžalobní výzvě advokáta Radka Pokorného. Toho Radka Pokorného, jenž má údajně blízko k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). V tuto chvíli se ale nezastává svého premiéra, ale čínské finanční skupiny CEFC. Tu v Česku zastupuje. Číňanům se nelíbí, jak o nich Ženíšek měl psát v médiích, a žádají stažení textu. Jinak přijde žaloba. Ženíšek to označuje za zastrašování.

To koukáte, pane Ženíšku z TOPky. Kvůli Číně přišel Kalouskovu muži velmi zajímavý dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Podle serveru HlídacíPes.org advokát Radek Pokorný sepsal předžalobní výzvu pro českého poslance Marka Ženíška z TOP 09. Stalo se tak ve jménu čínské investiční skupiny CEFC, která vstoupila například do fotbalové Slavie. Ženíšek v textu pro server Echo24.cz napsal následující slova:

„Jeden by se divil. To by ale nesmělo být veřejným tajemstvím, že si Miloš Zeman z návštěvy Číny přivezl kromě příslibu pandy pro pražskou zoo i poradce pro čínské otázky. Ten byl mimochodem v minulosti předsedou organizace China Association for International Friendly Contacts (CAIFC), podle všeho napojené na vojenskou rozvědku Čínské lidové armády. A premiér tomu jen přihlíží, ba dokonce pomáhá. Nedivíme se, jeho poradcem pro čínské vztahy je Jaroslav Tvrdík.“

Poslanec k tomu dodává, že ve zmíněném odstavci není obsaženo ani slovo o investiční skupině CEFC. Jménem nezmínil ani předsedu představenstva CEFC pana Jie Ťien-minga. Ten přesto prostřednictvím dopisu sepsaného advokátem Pokorným žádá, aby Ženíšek či server Echo24.cz text stáhli nebo doložili to, co je v citaci řečeno. Čínského ředitele totiž pobouřila spekulace o tom, že byl napojen na čínskou vojenskou rozvědku. Trvá prý na tom, že je to lživá spekulace.

„Mohu potvrdit, že jsme na základě pokynu klienta vyzvali některá média, aby svá v textech uvedená tvrzení doložila, neboť podle názoru klienta jsou nepravdivá a neprokázaná,“ uvedl na dotaz redakce advokát Pokorný.

Je to odzkoušená komunistická metoda, míní Ženíšek

V této souvislosti stojí za pozornost, že jméno Jie Ťien-minga nepadlo v textu zveřejněném v médiích, ale v interpelaci na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). V dotazu na premiéra položeném na parlamentní půdě chtěl Ženíšek slyšet, zda si vláda posvítila na investiční skupinu CEFC a jestli vzala v potaz, že s touto skupinou může být spojeno určité bezpečnostní riziko.

Právě to se asi skupině CEFC nelíbí a český zákonodárce má za to, že se ho Číňané pokoušejí zastrašit. „Je to taková odzkoušená komunistická metoda – zastrašovat lidi –, kterou si CEFC z Číny s sebou přivezla,“ řekl.

Server HlídacíPes.org se v této souvislosti odkazuje na slova sinologa Martina Hály, podle něhož jsou vazby CEFC na čínskou vojenskou rozvědku popsány v textech uznávaných světových médií, např. National Interest nebo The Diplomat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…