To má šťávu: Kauza Diag Human se prý nově rozšíří. Pro Česko to může být velmi nepříjemné

14.05.2017 21:14

Noční můra českých ministrů zdravotnictví a ministrů financí se vrací. Vzpomínáte na obchod s krevní plazmou z počátku 90. let minulého století? K tomuto obchodu nakonec nedošlo a firma Diag Human od té doby požaduje po českém státu náhradu za údajnou škodu za neuskutečněný obchod. Server iHNED.cz tvrdí, že tento spor se teď českému státu vrací jako bumerang a hrozí nám hned na dvou frontách.

To má šťávu: Kauza Diag Human se prý nově rozšíří. Pro Česko to může být velmi nepříjemné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Někdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v roce 2014 oznámil, že noční můra jménem Diag Human konečně končí, a to tak, že Česko nebude firmě platit miliardy, nemělo platit dokonce ani korunu. Jenže podle všeho říkal „hop“ a ještě neměl přeskočeno.

„Zaprvé – vytrvalý Čechošvýcar Josef Šťáva a zakladatel Diag Human dotáhl svůj spor o ušlé obchody s krevní plazmou k úspěchu v první cizí zemi, kam se obrátil kvůli údajným křivdám v Česku. Soud v Lucembursku uznal na konci dubna Šťávův nárok z roku 2008, kdy Diag Human vysoudil v české arbitráži odškodnění ve výši 8,3 miliardy korun. Peněz, které i s úroky mezitím vyskočily na 13 miliard, se ale Šťáva kvůli následným sporům nikdy nedočkal,“ píše server.

Celý článek naleznete zde.

„Zadruhé – jen pár dnů před lucemburským verdiktem dorazil na české ministerstvo financí dopis, že Šťáva otevírá proti Česku novou bojovou frontu. Chce jít k takzvané investiční mezinárodní arbitráži, ve které už nepůjde o samotnou podstatu dávných obchodů s krví, ale o to, jak se český stát během následných sporů choval a zda Šťávovi neupřel práva podle česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic. Jde tedy o zcela nový případ, podobný starým velkým kauzám typu TV Nova nebo Nomura,“ pokračuje v popisu svízelné situace server.

Zdá se, že v Česku s tím nikdo nepočítal, překvapení vyjádřila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová, Šťáva se přitom pokusil uplatnit své nároky vůči České republice za hranicemi už dříve. Požadoval např. zabavení českých uměleckých děl v Rakousku, ale nevyšlo mu to. Teď se o něco podobného pokouší v Belgii nebo ve Spojených státech. Prostor mu k tomu dává dohoda uzavřená na půdě OSN v roce 1959.

Za Šťávu bojuje někdejší politik a právník Jan Kalvoda. Čeká ho ovšem ještě dlouhý boj. Mezinárodní arbitráž, která teď startuje, může trvat mnoho let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…