To máte z Německa, vy bando...? Lidl pod palbou. Zrovna teď

22.12.2022 12:52 | Ze sítí

„Tuhle blbost vymysleli u nás, nebo v Německu?!“ ptají se zákazníci obchodního řetězce Lidl poté, co ten oznámil, že se rozhodl udělat krok v oblasti „životní pohody zvířat“ a lidé si už tak u jeho prodejen nebudou moci koupit živého kapra. „Radši si koupím živého kapra, který je z Třeboně, než chlazeného vakuovaného či dokonce mraženého kapra,“ snáší se na řetězec od zákazníků kritika, kteří tak dávají najevo, že si – jak zjistily ParlamentníListy.cz i v ulicích – na tradici v podobě kapra sáhnout nenechají. „Lidl obsadila banda kreténů…“ píší naštvaní lidé.

To máte z Německa, vy bando...? Lidl pod palbou. Zrovna teď
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lidl, Německo

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Volání aktivistů po konci české štědrovečerní tradice se v posledních letech opakuje již s určitou pravidelností. Předminulý rok se tak vynořili aktivisté z organizace Compassion in World Farming a bili na poplach s výzvou o „pomoc rybám“ a upozorňovali, že jsou kapři, „inteligentní a citlivá zvířata“ a při procesu od výlovu k prodeji prý zažívají silný stres, bolest a utrpení.

„Dochází k tomu, že zvířata jsou na sebe natěsnána, nemohou projevovat své přirozené chování a kvalita vody v těchto nádržích bývá špatná. To vše jim způsobuje strach a stres,“ apelovali tehdy aktivisté na zájemce o čerstvou štědrovečerní večeři.

Zatímco tehdy se ještě hovořilo pouze o prodeji živých kaprů, minulý rok vytáhla Komerční banka větší kalibr a ve své kampani s mladou knižní influencerkou Lucií Zelenkovou přesvědčovala Čechy, aby se vzdali tradičního vánočního kapra ve jménu záchrany planety úplně. „Nechcete to letos třeba zkusit jinak? Ať jsou pak ty Vánoce lehčí,“ ptala se v rámci vánoční kampaně Komerční banky Zelenková, která se živí tím, že čte knížky a poté své sledující informuje, co přečetla.

S letošním rokem pak „kapří téma“ ožilo skrze Facebook Pirátské strany, jež přišla s otázkou, zdali nechcete zkusit jinou rybu „či vyzkoušet k bramborovému salátu úplně jinou, třeba rostlinnou, novinku?“ „Věděli jste, že většina kaprů chovaných v Česku se sní v jediný (Štědrý) den? V našich rybnících se navíc chová 10x víc kaprů, než před 100 lety. Ideální by tak bylo alespoň v některých rybnících zmenšit počet kaprů a na Štědrý den si dát i jinou rybu,“ vysvětlovali Piráti, proč byste si podle nich na Štědrý den měli dát něco jiného. Předseda Pirátů Ivan Bartoš doporučoval například tofu.

Piráti ve svém prohlášení psali rovněž to, že kapři se při vánočním prodeji v kádích mačkají a živoří, proto je dle nich lepší, pokud si lidé koupí v obchodech již ryby balené, protože tyto ryby prý umíraly bez zbytečného stresu. Pražský pirátský zastupitel Adam Zábranský pak míní, že by byla lepší místo podobných výzev tvrdá regulace a propaguje petici požadující zákaz prodeje živých ryb v obchodech a na stáncích.

Návrhem, propagovaným v letošním roce především Piráty, se zřejmě rozhodl inspirovat německý obchodní řetězec Lidl a rozhodl se, že v Česku zákazníkům prodej živého kapra neumožní. „Konec prodeje živých kaprů před našimi prodejnami!“ utnul touhu zákazníků po čerstvé rybě.

„Rozhodli jsme se udělat další krok v oblasti animal welfare (životní pohody zvířat) a letos poprvé zakázat prodej živých kaprů! Nejedná se o jednorázovou akci, ale o dlouhodobé rozhodnutí,“ vzkázala společnost a zákazníkům dala na výběr pouze kapra chlazeného.

„Oproti klasickému ‚stánkovému‘ prodeji je celý proces zpracování kaprů pod dohledem veterinární správy, u které je náš dodavatel zaregistrován. Probíhá podle nejpřísnějších norem s vysokými nároky na kontrolu kvality a zpracování,“ připojil řetězec.

„Odpovědné podnikání pro nás znamená nabízet zákazníkům zboží nejvyšší kvality a zároveň se chovat k našemu okolí tak, aby naše činnost byla dlouhodobě udržitelná. I z toho důvodu jsme se letos rozhodli neumožnit prodej kaprů před našimi prodejnami,“ dodal ještě tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler pro Hospodářské noviny.

Mnozí zákazníci však z toho, jak obchodní řetězec rozhodl za ně, evidentně nadšením nehýří a vyjádřili to i v komentářích pod tímto oznámením supermarketu.

„Radši si koupím živého kapra, který je z Třeboně, než chlazeného vakuovaného či dokonce mraženého kapra, který je odněkud z Jablonce nebo z Českého ráje atd.“ sdělila Lidlu jedna ze zákaznic.

„Už se zakazují i vánoční tradice,“ nestíhal se divit další z komentujících.

„Tohle je fakt hrozná doba, za chvilku každý normální člověk bude zkatován dnešní přehnaně tolerantní společností,“ mínil v diskuzi zákazník s téměř šedesátkou souhlasných reakcích a další mu k tomu připojil obavu, že to u kaprů neskončí. „Aby nám za chvíli nezakázali domácí zabijačky nebo chov slepic, kačen za účelem jídla,“ naznačil.

„Přesně tak, za chvilku zakážou chov veškerých zvířat,“ připojila se jiná z diskutujících.

A další vše zakončil vzkazem směrem k Lidlu: „Tak tohle se vám vážně nepovedlo.“

Našli se však i tací, kteří si rozhodnutí pochvalují. „Děkuji. Týrání zvířat k Vánocům opravdu nepatří. Jsem ráda, že tuto krvavou, smradlavou podívanou u vás neuvidím,“ děkovala jiná z komentujících žen.

„Jsem probuzená dost a proto schopna i vidět, že tohle do 21. století nepatří. Chcete tradici? Běžte si kapra chytit do rybníka,“ doporučila ještě všem, kteří láteřili nad rozhodnutím obchodního řetězce.

„Plně s tím souhlasím, ta krvavá jatka před obchoďákama jsou děsivá. Ještě prosím přestaňte prodávat pyrotechniku, tak, jak to udělala Billa,“ znělo pak v dalším doporučení.

Rozhodnutí Lidlu si povšimla také téměř třísettisícová facebooková stránka sdružující Pražany a tázala se lidí na jejich názory. I v této diskuzi si někteří nemohli krok vynachválit, zatímco jiní avizovali, že raději půjdou ke konkurenci, kde si mohou koupit kapra živého.

„Kolik lidí v kancelářích nad tím muselo přemýšlet, kolik kil kafe vypili, než tuto pro nás zásadní věc vymysleli? Než zabili ty chlazené, co tam prodávají, asi jim každý večer četli pohadky a než ho picli, tak ho asi políbili,“ sneslo se zde v komentářích.

„Můj názor je, že je hezké, že ti chlazení kapři měli aspoň obřad… Lidl obsadila banda kreténů… snad se to nebude šířit i mezi normální zdravé lidi,“ padlo pak dokonce.

A padla i vzpomínka na kontroverzní minulost supermarketu spojenou s kácením stromů. „Když společnost Lidl stavěla svoje prodejny a kácela stromy, jak je napadlo – to bylo v pořádku. Teď budou dělat, jaký jsou ekologisti – tuhle blbost vymysleli u nás, nebo v Německu?!“ ozvalo se.

Příspěvek narážel na známou kontroverzi z let 2002 a 2003, kdy tehdy kolem stavenišť či již postavených provozoven Lidl docházelo k nelegálnímu kácení více než stovky stromů či k jejich zdevastování. Na pozemcích u prodejen byly káceny často stromy, u nichž Lidlu předtím zamítly úřady žádost na jejich legální pokácení. Velkou vlnu averze vůči německému supermarketu vzbudilo, když byla v Chomutově – po desítkách jiných případů v Česku – pokácena i stoletá lípa překážející výhledu na reklamní poutač firmy Lidl. Účast firmy Lidl na pokácení stromů se nikdy nepodařilo prokázat a skrze mluvčího například tvrdila, že stromy, které předtím například clonily reklamě řetězce, úmyslně kácí konkurence. Po velkém tlaku veřejnosti ale nakonec firma slíbila zajištění náhradní výsadby.

Ještě před oznámením o konci prodeje živých kaprů se řetězec lidí ptal, zdali si dokáží představit obejít se bez masa úplně. „Do které kategorie se řadíte Vy? Dokážete se bez masa obejít, nebo je to pro Vás nadlidský úkol?“ tázal se obchod na Facebooku.

Na Vánoce pak obchod zvolil reklamní spot s vánočním stromkem v hlavní roli. „Prostřednictvím spotu chceme předat poselství, že není důležité, jestli bude vše perfektní a dokonalé. Záleží především na tom, s kým budete Vánoce trávit,“ řekl ke spotu pro Mediář.cz jednatel Lidlu odpovědný za marketing Michal Farník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

IGNORUJME Lídl !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepoky1 , 22.12.2022 14:38:19

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …