To neokecáte. Mlácení za anti-covid: Následky pro Nizozemí

05.01.2022 12:52 | Ze sítí

Nizozemská vláda přikročila ještě před Vánocemi k tvrdému covidovému lockdownu. Mimo jiné je v jeho rámci zakázáno shromažďovat se na demonstracích. Odpůrci covidových restrikcí přesto svolali demonstraci do Amsterodamu a tam se tvrdě střeli s policií. Po internetu koluje video, které ukazuje, jak policisté řežou jednoho z demonstrantů s pomocí obušků hlava nehlava.

To neokecáte. Mlácení za anti-covid: Následky pro Nizozemí
Foto: Repro YouTube kanál The Telegraph
Popisek: Protesty v Nizozemí proti koronavirovým restrikcím

V Nizozemsku vláda přistoupila k tvrdým restrikcím. V zájmu ochrany zdravotnického systému, u kterého by bez ochranných opatření hrozil kolaps. Nemalá část společnosti však koronavirové restrikce odmítá a hlasitě proti nim protestuje. Zákazy jsou jim natolik proti mysli, že neváhají jít i do tvrdých střetů s policisty.

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25522 lidí

K jednomu takovému střetu došlo na demonstraci v Amsterodamu. Po internetu kolují videa, na kterých proti sobě stojí demonstranti s transparenty, na nichž je často uveden nápis „svoboda“ či sousloví „méně restrikcí, více péče“ a proti nim stojí kordon policistů s přilbami, malými kulatými štíty a s obušky.

Když se demostranti odmítnou rozejít, policisté neváhají obušků využít. Na Twitteru lze shlédnout např. 70 vteřin trvající video, kde tři policisté obklopí jednoho demonstranta ležícího na zemi, kopou do něj a řežou ho obušky hlava nehlava. Tomu všemu přihlíží ještě policejní pes.

Opodál postávají  fotografové, kteří vše dokumentují. Asi po 20 vteřinách ze zmíněných sedmdesáti se na scéně objeví další policisté, kteří se snaží své kolegy umravnit a přimět je, aby přestali s otloukáním demonstranta, což se také nakonec podaří.  

Ekonom Pavel Kohout po shlédnutí videa konstatoval, že takto v praxi vypadá policejní sadismus.

„Tohle se už nedá nijak okecávat. To je prostě policejní sadismus a je úplně jedno, že se to stalo v ‚demokratické‘ zemi,“ napsal Kohout.

 

 

Europoslanec Alexandr Vondra připomněl, že starostkou Amsterdamu je členka Zelených, a poznamenal, že Zelení rádi kritizují Polsko za údajné nedodržování lidských práv, ale tento ostudný postup nizozemské policie jim asi nevadí.

„Starostka Amsterdamu za Zelené posílá na demonstranty policii se psy a obušky. Stejná strana přitom neváhá soustavně ostrakizovat Polsko za údajné porušování lidských práv. Venku kážou vodu, doma píjí víno,“ napsal Vondra.

Alexandr Vondra promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…