To nikdo nečekal: Nové jméno na Hrad. Od ODS

23.05.2022 12:24

Miloši Zemanovi se v pozici prezidenta krátí čas. Nejpozději v březnu 2023 opustí nejvyšší politický post v zemi. A kdo přijde místo něj? Bude to šéf hnutí ANO Andrej Babiš? Bude to ekonomka Danuše Nerudová? Bude to odborářský šéf Josef Středula? Bude to generál ve výslužbě Petr Pavel? Existuje několik možností. Podívejte se sami.

To nikdo nečekal: Nové jméno na Hrad. Od ODS
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

Podle serveru Seznam Zprávy ODS dál zvažuje, kdo by byl nejvhodnějším prezidentským kandidátem.

„Zároveň si je velmi dobře vědoma, že skalní straník má v prezidentské volbě velmi malou šanci. Jedinou výjimkou je Petr Fiala,“ poznamenal analytik Jan Herzmann.

Další možností je předseda Senátu Miloš Vystrčil. Ten ale hlásí, že jeho prioritou je obhájit post senátora, případně post předsedy Senátu.

Fiala však dal najevo, že v roce 2023 na prezidenta kandidovat nehodlá, protože chce pracovat pro občany v pozici předsedy vlády.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan stále vkládá naděje do generála Petra Pavla. veřejně s tím, že „je to člověk, o kterém bychom měli uvažovat“. Piráti zase mají historicky blízko k Danuši Nerudové.

Lidovci by si údajně přáli, aby koalice SPOLU podpořila senátora Pavla Fischera.

V ODS se ale mluví ještě o jednom jméně. O bezpečnostním expertovi a bývalém velvyslanci v Izraeli Tomáš Pojarovi.

„Vzhledem k jeho věku je to člověk, který udělal velkou kariéru po listopadu 1989, není spojený s minulým režimem. Může oslovit více lidí, protože měl úspěchy jak v neziskovce, tak pak ve státní správě,“ chválí Pojara premiérův blízký spolupracovník.

„Obecně ale platí, že my máme představit veřejnosti jméno kandidáta, které považujeme za nejlepšího, a přesvědčit o něm voliče. Nikoliv naopak, že si nějakého kandidáta necháme vnutit průzkumy veřejného mínění,“ argumentuje šéf poslanců ODS Marek Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…