To se Piráti předvedli. Znovu. To až uvidí vláda. Už je zle

20.01.2022 7:50 | Ze sítí

Pražský pirát Zábranský se podíval na výsledky sčítání lidu, seznal, že ubývá římských katolíků a prohlašuje, že to „není špatná zpráva“. A vyvolal na sociálních sítích pozdvižení. Přidal se i pirát Pikal, ten ale svá slova raději odvolal. A na Piráty si pak došlápl senátor Hraba z koaličního STAN, který je s nimi na kordy už nějakou dobu. Výrok je zajímavý i proto, že premiér vlády, jíž jsou Piráti součástí, sám sebe označuje jako katolíka a konzervativce. KDU-ČSL má víru přímo ve vínku a další koaliční strana, TOP 09, také vznikla jako strana konzervativní.

To se Piráti předvedli. Znovu. To až uvidí vláda. Už je zle
Foto: Facebookový profil TOP 09
Popisek: Předsedové opozičních politických stran TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a lidovců při přednesu své výzvy vládě

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí
Nedávno český statistický úřad zveřejnil data vzešlá ze sčítání lidu z roku 2021. Z těchto dat měli radost někteří Piráti. Europoslanec Peksa například z toho, že v Česku přibylo lidí, kteří se hlásí k evropské národnosti. Naopak pražský pirátský radní Adam Zábranský si všímal něčeho jiného. „Za posledních 10 let v Česku klesl počet lidí hlásících se k římskokatolické církvi o třetinu, tedy o 340 tisíc. To není špatná zpráva,“ napsal na twitter. A následně ještě doplnil: „Mně přijde, jako by po mně, jakožto po ateistovi, někteří zde diskutující chtěli, abych byl z této zprávy smutný, a vůbec nechápu proč. Přijde mi úplně logické, že katolíci z toho smutní jsou, protože přicházejí o své souvěrce, ale já mezi ně nepatřím a v církvi nevidím to, co oni.“

Nesetkal se s příliš pozitivními ohlasy. „Radovat se z toho, že ubývá katolíků, mi přijde opravdu bizarní. Něco podobného naposledy dělali komunisté, když vyháněli sestry a mnichy z klášterů v 50. letech,“ odtušil Alexandr Bellu, bývalý starosta Prahy 3 za ODS.

Další pak navrhovali, aby Zábranský ve svém příspěvku nahradil římské katolíky židy či muslimy, aby se ukázalo, jak nesnášenlivý příspěvek opravdu je. A nechyběly ani připomínky, kolik ubylo Pirátů ve Sněmovně.

K Zábranskému se pak připojil i bývalý poslanec a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. „Adam Zábranský – pražský radní vyvolal kontroverze tím, že vyjádřil pozitivní emoci nad poklesem počtu křesťanů podle sčítání lidu, domů a bytů. Tak bych ho chtěl podpořit a vyjádřit pozitivní pocity nad poklesem věřících obecně. Věřím, že až nebudou v novinách horoskopy, s odvoláním na boží slovo vypalovány olivové háje a většina občanů státu s největší armádou věřit na anděly, bude lépe,“ napsal na facebooku a v diskusi pak naznačil, že příspěvek nemyslel zcela vážně.

I tak ale svého vyjádření záhy litoval. „Omlouvám se všem věřícím bez rozdílu, kterých se to dotklo. Omlouvám se také za tento svůj podíl na současném zlu, místo abych se věnoval užitečným a reálně důležitým záležitostem.“

Tématu už si ovšem všiml senátor Zdeněk Hraba ze STAN. Ačkoliv Piráti a STAN kandidovali společně ve volbách a sedí spolu ve vládě, Hraba Piráty kritizoval už několikrát a jeho názory se s pirátskými  rozcházejí v mnoha ohledech. Nejinak tomu bylo u vegana a fanouška uhlíkové neutrality Zábranského.

„Představitelé Pirátů se na sítích předhánějí ve vyjádření radosti z úbytku věřících v Česku. Nejlepší na tom ale je to do očí bijící pokrytectví. Kde je ta tolerance, kterou tak rádi hlásají? A kdyby šlo o jiné náboženství než o křesťanství, to by bylo povyku…“ vyčetl Zábranskému a Pikalovi.

Z pirátské strany se pak k Hrabovi přidal i Ondřej Dostál. „Úbytek věřících je ztráta pro společnost. Kde chybí víra, nastupuje pověra...“ míní. A zodpověděl i otázku, proč je v pirátské straně, když jeho názory zapadají spíše do stran jiných.

„PirSTAN na konci 2020, kdy jsem do toho šel, byla tolerantní, svobodomyslná, silná koalice, cílící na lepší veřejnou správu. To mi dávalo smysl, s tím jsem šel do vládního týmu. Tady v Plzni to u Pirátů platí pořád, jinde to... podlehlo vývoji, no,“ popsal své rozhodování a dodal, že jsou mu Svobodní sympatičtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…