To se voličům Merkelové líbit nebude. Další nepříjemné zprávy z Německa ohledně uprchlíků

23.09.2016 6:48

Týdeník Zeit konstatuje, že podle vládních údajů pobývá v Německu téměř 550 000 neúspěšných žadatelů o azyl. Přesto mají tři čtvrtiny z nich povolení k pobytu a pobývají v zemi i déle než šest let.

To se voličům Merkelové líbit nebude. Další nepříjemné zprávy z Německa ohledně uprchlíků
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Téměř polovina odmítnutých žadatelů o azyl získala právo trvalého pobytu a další třetina má právo aspoň k přechodnému pobytu. Největší skupinu tvoří Turci (77 660), za nimi následují migranti z Kosova (68 549) a Srbska (50 817). „To, že nejsou tito žadatelé o azyl vyhoštěni, byť byli odmítnuti, může mít celou řadu důvodů. Pokud pocházejí z Tuniska, Alžírska nebo Maroka, nemají často žádné doklady. Vedle toho může být důvodem pro neuskutečnění deportace zdravotní problém,“ uvádí týdeník.

Počet deportací však přesto narůstá. Zatímco za celý loňský rok bylo deportováno asi sedmnáct tisíc osob, tak za letošních sedm měsíců se podařilo německým úřadům deportovat již více než třináct tisíc migrantů. „Ještě více narostl počet případů, kdy cizinci opouštějí Německo dobrovolně v rámci repatriačního programu. Zatímco za dvanáct měsíců roku 2015 tímto způsobem opustilo zemi přes 35 000 lidí, tak počet repatriovaných dosáhl téměř stejného počtu již za prvních sedm měsíců,“ uvádí se dále ve statistikách.

Počet žádostí o azyl ve druhém čtvrtletí v rámci členských států Evropské unie opět stoupl a překročil hranici tří set tisíc. Nejvíce žádostí o azyl obdrželo Německo (187 000), na druhém místě s velkým odstupem následuje Itálie (27 000) a třetí je s necelými osmnácti tisíci žádostmi o azyl Francie. „Na čtvrtém místě je navzdory restriktivní přistěhovalecké politice Maďarsko, kde od dubna do června požádalo o azyl téměř patnáct tisíc osob,“ doplňuje Zeit.

Na pátém místě následuje v období mezi letošním dubnem a červnem Řecko (12 000). „Obě země zaznamenaly ve druhém čtvrtletí nejvyšší nárůst počtu žádostí o azyl. V případě Řecka to bylo o 132 % a v případě Maďarska o 118 %. V poměru k počtu obyvatel potom patří Maďarsku s jeho žádostmi o azyl druhé místo za prvním Německem. Na třetím místě je v tomto ohledu Rakousko, které přitom v posledních měsících přijalo rovněž celou řadu restriktivních opatření a chystá se stavět dokonce hraniční plot.“

Z aktuálních statistik dále vyplývá, že nejvíce žadatelů o azyl přišlo i ve druhém čtvrtletí letošního roku ze Sýrie (90 500). Hned za Sýrií následuje Afghánistán, odkud se vydalo požádat o azyl v některé z evropských zemí přes padesát tisíc lidí. To je o šestnáct tisíc lidí více než žadatelů o azyl z Iráku, kteří tak tvoří třetí nejpočetnější skupinu. Dohromady tak žadatelé o azyl z těchto tří zemí tvoří téměř šedesát procent ze všech osob, které požádaly v Evropě o azyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…