To si Rakušan naběhl. Kamarády z médií nepotěší. „Přátelská“ pomoc?

02.02.2022 19:48

Jako „bolševická cenzura“. Moderátorka Jana Bobošíková se ve své relaci Aby bylo jasno opět věnovala dění okolo vládního hnutí STAN. Tentokrát se zaměřila na vztah předsedy Víta Rakušana a médií. Jde o rozhovor o stáži Jana Farského v USA, v němž Rakušan přiznal, že tajil podrobnosti o jeho cestě. Netrvalo ale dlouho a jeho „nehodící se“ vyjádření zmizelo. Zde jsou konkrétní důkazy, jak média manipulují, tak aby šéfa strany ukazovala v co nejlepším světle.

To si Rakušan naběhl. Kamarády z médií nepotěší. „Přátelská“ pomoc?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Bobošíková si všímá, že právě vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan patří v současné době k největším oblíbencům Bakalových médií. „Jemu neváhají někteří ‚prestižními‘ cenami ověnčení novináři upravovat výroky, které by ho mohly postavit do nepříznivého světla. Dříve se tomu říkalo bolševická cenzura. Dnes je to svobodná a nezávislá žurnalistika. Chcete konkrétní důkaz, jak s informacemi o skvělém ‚Vítkovi‘ manipulují? Tady je,“ uvádí moderátorka reportáž.

Že je Respekt žurnalistická žumpa, už celou řadu let tvrdí prezident Miloš Zeman. V posledních dnech mu tento časopis, konkrétně pak jeho spoluzakladatel Jaroslav Spurný a novinářka Andrea Procházková, dal prý za pravdu, pokračuje Bobošíková.

Zmiňuje rozsáhlý rozhovor s Vítem Rakušanem, vydaný s podtitulkem „Podcenili jsme to“, v němž se politik nevyhýbal kritice: „Vicepremiér a ministr vnitra si na stránkách Respektu sypal popel na hlavu za kauzy financování, Michalik nebo Farského stipendium v USA,“ přibližuje Bobošíková.

A právě u zmíněné stáže Farského se pozastavuje. Pokud jde o stipendium Jana Farského, má článek Respektu totiž prý dvě verze.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
V té první, z neděle 30. ledna, Vít Rakušan říká: „Do toho ještě přišel i odjezd Honzy Farského, který před veřejností tajil, a my mu to schvalovali.“ „Vedení druhé nejsilnější vládní strany schvalovalo zatajování zásadní informace a to, že poslanec Farský ze Sněmovny po volbách na osm měsíců zmizí, aby se vzdělával v USA,“ glosuje Rakušanovo vyjádření Bobošíková.

O to zajímavější je, jaké změny se na webu Respektu u tohoto rozhovoru objevily o pár hodin později: „Čestní profesionálové z Respektu rozhovor s vicepremiérem Rakušanem tzv. aktualizovali. Provedli to důkladně. Opravili hrubku v jedné ze svých otázek. A nové informace v rámci aktualizace nepřidali. Právě naopak. Ano, tušíte správně. Tak trochu mazali,“ pokračuje Bobošíková.

A přibližuje: „Věta o tom, jak Farský tajil odjezd do USA a jak mu to strana schvalovala, z textu druhý den záhadně zmizela,“ dodává Bobošíková a změny v článku názorně předkládá. „Tak co myslíte? Je Respekt místem nezávislé a seriózní žurnalistiky, jak o něm tvrdí vydavatel? Nebo je to žurnalistická žumpa, jak tvrdí prezident? Za mě to druhé,“ uzavírá Jana Bobošíková.


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…