To si počkáte, než Rusko krachne. Kovanda o zákazu ropy

02.06.2022 10:41 | Glosa

Ekonom Lukáš Kovanda upozornil, že ten, kdo čekal propad ruské ekonomiky po oznámení embarga EU na dovoz většiny ruské ropy, musí čekat dál. Zahraniční investoři podle Kovandy možná čekali, že EU bude k Rusku ještě tvrdší. Ale ruská ekonomika se i tak dostává do problémů. Kovanda dal příklad...

To si počkáte, než Rusko krachne. Kovanda o zákazu ropy
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

„V reakci na první zprávy o embargu citelně rostly akcie MOL, maďarské petrochemické společnosti a také druhého největšího provozovatele čerpacích stanic v Česku. A posiloval také ruský rubl. Investoři do burzovních cen v předvečer rozhodnutí evidentně „započítali“ embargo s méně výjimkami a možná i s dřívějším termínem zahájení,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda v textu pro čtvrteční MF Dnes.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Maďarský MOL bude totiž dál získávat ruskou ropu za extrémně výhodné ceny a tu pak přeprodávat v podobě paliv do automobilů dál na západ, tedy i do Česka, za vysoké ceny. Do karet mu přitom hraje výjimka z embarga pro ropovod Družba, která zachová přítok ropy i do Česka a na Slovensko.

Zároveň ruská válka na Ukrajině a nedokonalé embargo udrží ceny ropy podstatně výš, než se očekávalo např. před rokem. Z toho bude těžit Rusko.

Kovanda tady varoval české řidiče, že v peněženkách téměř nepocítí snížení daně o 1,50 Kč, s nímž přišla vláda Petra Fialy (ODS). Musí prý počítat s tím, že ceny pohonných hmot dál porostou.

Ruská ekonomika by podle Kovandy mohla mít problémy až později.

„Pokud Rusko nebude moci dovážet do EU ropu po moři tankery a pokud se od ruské ropy ze severní větve Družby odstřihnou Německo a Polsko, sníží se vývoz ruské ropy do EU o zhruba 90 procent, což už je pro Putinův režim citelný nepříznivý zásah,“ upozornil ekonom.

Prozatím tedy může být ruský energetický sektor v klidu.

I když Kovanda tady upozornil na to, že ruská ekonomika už teď čelí problémům.

„Rusko sice ještě nekrachuje, ale investoři, kteří se proti jeho krachu pojistili, už dostanou v rámci vypořádání plnění zaplaceno. Rusko totiž při splátce na poslední chvíli, jíž před 4. květnem tak tak odvrátilo bankrot, zapomnělo uhradit úrok z prodlení. To je pojistná událost,“ upozornil Kovanda na Twitteru.

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…