To skončí špatně. Kalousek má strach z volby prezidenta

05.05.2022 12:31 | Ze sítí

Předseda vlády Petr Fiala popsal, jak by měl vypadat prezidentský kandidát, za něhož se postaví koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09. A Miroslav Kalousek začíná tušit, že to s prezidentskou volbou nedopadne dobře.

To skončí špatně. Kalousek má strach z volby prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

Přímá volba prezidenta se neúprosně blíží. Za největší adepty na vítězství jsou považovaní šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš a generál ve výslužbě Petr Pavel. Jenže ani jeden z těchto pánů kandidaturu oficiálně nepotvrdil. Andrej Babiš se dokonce v rozhovoru pro CNN Prima News nechal slyšet, že své konečné rozhodnutí oznámí až na poslední chvíli. Naznačil též, proč až na poslední chvíli.

Také generál Petr Pavel zatím definitivně nepotvrdil, že bude opravdu kandidovat.

Premiér Petr Fiala (ODS) dal v rozhovoru pro Reflex.cz najevo, že by na postu prezidenta viděl raději někoho jiného, nikoli bývalé členy komunistické strany. Členy komunistické strany byli před rokem 1989 jak Babiš, tak Pavel.

A koho by teda rád viděl na Pražském hradě?

„Jsme otevřeni více možnostem. Ideální by bylo, aby měl podporu celé vládní koalice. My chceme, aby to byla osobnost, jež bude dobře reprezentovat Českou republiku, bude mít zcela jasnou prozápadní orientaci, bude respektovat Ústavu, jejího ducha a tradice a nebude rozdělovat společnost. To nejsou malé požadavky. Navíc to musí být člověk, jenž má tah na branku, dokáže vyhrát volby, tedy oslovit i voliče, kteří k jiným druhům voleb moc nechodí. Může to být člověk z ODS, ale nemusí být z ODS,“ uvedl Fiala.

„‚Kdo to není a koho raději nechceme‘, to všichni víme. Bohužel nikdo z nás neví, ‚kdo to je a koho chceme..‘ Tohle nemůže dopadnout dobře. Jak rád bych se mýlil...“ napsal Kalousek na Twitteru.

Miroslav Kalousek promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…