To skončí zle... Milion chvilek: Akce na Václaváku má silný dopad. Bylo veselo

11.12.2019 11:12

Slibovaná demonstrace Milionu chvilek přilákala podle odhadů policie 45 až 50 tisíc účastníků. Další má být už za týden a pozváni mají být i zástupci demokratických stran. Ale Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil Dominik Feri a Vít Rakušan už mají náskok. Na adresu Mikuláše Mináře zaznělo, že je nový Mao Ce-tung a zrzavá Greta. A řešilo se také, kdo bude po aktivistech uklízet pomalované chodníky.

To skončí zle... Milion chvilek: Akce na Václaváku má silný dopad. Bylo veselo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Demonstranti Milionu chvilek pro demokracii s figurínou Miloše Zemana a trenkami

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí
Včerejšek měl zřejmě patřit demonstraci Milionu chvilek pro demokracii, ale tragédie v Ostravě protest mediálně přehlušila. Ten ale přesto v ohlášenou dobu proběhl.

Aktivisté tvrdí, že jich bylo na Václavském náměstí, odkud následně vyráželi na Hlavní nádraží, celých 80 tisíc. „Tolik lidí dovedla současná politická situace kolem našeho premiéra do ulic. Naše protesty budou nadále pokračovat,“ říká Milion chvilek pro demokracii. Odhady policie jsou však podle serveru Novinky.cz o poznání konzervativnější a hovoří o 45 až 50 tisících demonstrujících.

„Nevidíme se na Václaváku naposledy! Za týden, 17. 12. se sejdeme zde na Václavském náměstí a pozveme zástupce demokratických stran,“ slíbili ještě aktivisté.

Nicméně, někteří zástupci parlamentních stran už se objevili na této demonstraci. Převážně z TOP 09. Například předseda poslaneckého klubu TOP09 Miroslav Kalousek si podle fotografií demonstraci užíval a fotil se s účastníky. „Václavské náměstí se zaplnilo. Lidé sem přišli říct, že chtějí žít v civilizované zemi. Toto přání je neslučitelné s Andrejem Babišem v čele vlády,“ tvrdil.

„Čtení mezi řádky mi nikdy moc nešlo, ale mám takovej jemnej dojem, že ta výzva ke spolupráci byla na nás,“ dodal poslanec Dominik Feri k fotce, na které je společně s Vítem Rakušanem ze STAN.

Objevil se také europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Kauzy Andreje Babiše opět zaplnily Václavské náměstí. Nelze se divit. Střet zájmů a obnovené trestí stíhání by ve vyspělé zemi vedly nejen k rezignaci premiéra, ale i k jeho odchodu z veřejného života,“ tvrdil na Twitteru.

Právě k jeho účasti však bývalý poradce premiéra Paroubka Petr Dimun sarkasticky poznamenal: „Ještě chvilku?“

Do hlavního organizátora Mikuláše Mináře si kopl poslanec Jaroslav Foldyna: „Nový ‚Mao Ce-tung‘, ty uvozovky jsou na místě. Tahle Kulturní revoluce skončí špatně. Neomarxisti ve službách neofašounů, to bude pěkný jedovatý koktejl.“

A komentátor TV Prima Tomáš Vyoral: „Rezatá česká Greta má zřejmě komplet šatník v barvě odstínu těch hitlerjugend hader... A proklamace brouků pytlíků stříklých německým Adolfem začínají! Usaďte se, popcorn a Coca–Colu do ruky a pusťte si aktivisty v ČT. Těm už se o dnešní demonstraci zdály vlhké sny už od minulého týdne.“

Koordinátor Trikolóry Petr Viktorýn dal Milionu chvilek výzvu, která souvisí s tragédií v Ostravě. „Transparentní účet Chvilkařů má z příspěvků 3.266.281,- Kč. Šest rodin pozůstalých po dnešním masakru ve FN Ostrava dostane od státu 300.000,-Kč.

Tak co, demokratická ‚většino‘... Předvedete se i v tomto případě nebo si budete dát platit pouze nevolené roztleskávače davů?“

Demonstranti také uposlechli výzvy organizátorů a přinesli si křídy, aby mohli malovat po chodnících. Hesla malovala nejen na Václavském náměstí, ale i v prostorách Hlavního nádraží. Většina se nesla v duchu současné kritiky Andreje Babiše, tedy narážky na StB, audit EU apod. Na své si s křídami podle videa přišli i nejmenší demonstranti.

Pomalovaná chodba na Hlavním nádraží v Praze

„Auditní kalendář“ od neznámé aktivistky

Velcí hlučí, malí malují

Právě za pomalované chodníky a chodby se do Milionu chvilek pustil František Matějka, předseda Strany nezávislosti České republiky. „Kdo z vás z Milionu chvilek pro demokracii to po sobě na Václaváku uklidí? Takhle to tam teď vypadá po vaší dnešní akci,“ vzkázal aktivistům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…