To snad není pravda. Na povrch vyplouvají informace o atentátníkovi, který zabil 50 amerických gayů

13.06.2016 12:21

Deník Florida Today přináší další znepokojivé informace k Omaru Mateenovi, který povraždil více než padesát návštěvníků gay klubu v Orlandu. Podle svého bývalého kolegy byl Mateen podivín, který nijak neskrýval své homofobní a rasistické názory.

To snad není pravda. Na povrch vyplouvají informace o atentátníkovi, který zabil 50 amerických gayů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlící se muslimové

Bývalý policista z floridského Fort Pierce Daniel Gilroy pracoval s masovým vrahem Mateenem několik měsíců jako člen bezpečnostní agentury G4S Security v golfovém resortu PGA Village. „Byl to podivný a nervově labilní člověk. Často ze svých úst vypouštěl homofobní a rasistické komentáře. Když jsem si na to ale stěžoval svému zaměstnavateli, nikdy s tím nic neudělal. Jednoduše proto, že Mateen byl muslim,“ je přesvědčen Gilroy, který nakonec z firmy odešel poté, co ho začal Mateen zahlcovat desítkami textových zpráv denně.

„Začal mě skutečně pronásledovat a běžně mi posílal dvacet až třicet textových zpráv za den. Musel jsem prostě odejít. Téměř všechno, co řekl či napsal, bylo skutečně děsivé. Vadilo mi, že proti němu vedení společnosti nijak nezasáhlo. On byl přitom opravdu pomatený a otevřeně mluvil o zabíjení lidí. Zpráva o tom masakru mě tedy vlastně ani moc nepřekvapila,“ konstatuje Gilroy. Na rozdíl od něj má ovšem obyvatelka PGA Village Eleanora Dorsi na Mateena příjemnější vzpomínky. „Pokaždé se choval velmi zdvořile. Jako pravý gentleman,“ říká Dorsi.

Celý text v angličtině je ZDE.

Dorsi konkrétně uvádí, že se s Mateenem setkala asi desetkrát a zanechal na ni skutečně velký dojem. „Dokonce mi jednou pomohl s autem, kde mi nefungovaly stěrače. Takže já osobně o něm nemohu říci nic špatného. Vždy se usmíval a vypadal jak pozitivně naladěný člověk. Nikdy bych si nepomyslela, že by mohl udělat něco tak strašného. Je to opravdu děsivé. Myslím, že to tady tak cítíme všichni stejně. Stalo se to tak blízko našeho domova...,“ kroutí Dorsi nevěřícně hlavou, když hovoří o devětadvacetiletém rodákovi z New Yorku Mateenovi.

Jak uvádí Florida Today, Mateen rozhodně nebyl žádný outsider. Navštěvoval střední školu Martin County High School a v letech 2006 až 2007 navštěvoval Indian River State College, kde získal titul z oblasti vědy. Před sedmi lety se oženil s Sitor Yousufiy, se kterou se ovšem o dva roky později rozešel. Podle trestního rejstříku státu Florida se Mateen nikdy nedopustil ničeho protizákonného. Jeho čin již mezitím odsoudil imám Muhammad Musri, který je prezidentem Islamic Society of Central Florida. „Odsuzujeme to, co udělal. Nikdo by neměl zemřít v důsledku hněvu někoho druhého.“

Z reportáže deníku Florida Today vyplývá, že krvelačnému řádění Mateena se dalo zabránit. Stačilo by, kdyby nad jeho projevy nenávisti nepřivíral oči jeho zaměstnavatel a možná i jeho přátelé a známí. Na tato zjištění již například zareagoval také šéfredaktor deníku MF Dnes Jaroslav Plesl na svém facebookovém profilu. „Věděli to. Věděli to dlouho a nic neudělali. Vyměnili 50 životů za politickou korektnost,“ zlobí se Plesl.

Prezidentský kandidát Donald Trump mezitím zopakoval svůj návrh na zákaz vstupu muslimů na půdu Spojených států. Naopak prezident Barack Obama či jeho možná nástupkyně Hillary Clintonová považují za hlavní problém to, že se Američané mohou až příliš snadno dostat ke zbraním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…