To takhle přijde Babiš do hospody a spustí... Expert na ČT rozebral, v čem vnesl do české politiky nový vítr

24.05.2017 20:11

Novinářský matador Petr Nováček ve středečním Interview ČT24 okomentoval končící vládní krizi a blížící se sněmovní volby. Pořádná vládní krize vypadá trochu jinak,“ konstatoval. Vyjádřil se také na adresu prezidenta Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. To prý takhle jednou přijde Babiš do vesnické hospody a spustí...

To takhle přijde Babiš do hospody a spustí... Expert na ČT rozebral, v čem vnesl do české politiky nový vítr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

„Bylo to takové české provedení. Pořádné vládní krize vypadají trochu jinak. Zvlášť se mi v uvozovkách líbil premiér Sobotka, který se chtěl zbavit Andreje Babiše a málem přitom potopil celou vládu, protože do toho vstoupil náš prezident,“ podotkl Nováček. Prezident je politický praktik, který zamíchal kartami. „Ale pak pan prezident naštěstí odjel do Číny... Bohuslav Sobotka chytil druhý dech, on dokázal za sebou sjednotit ČSSD a vládní krize nám snad pomalu končí,“ pokračoval znalec české politiky. 

Babiš odchází z vlády a teď bude mít ještě o to víc času, aby objížděl česká a moravská města a získával voliče na vlastní stranu. „On už teď jezdil hlavně o víkendech, tu jde na tancovačku, tu si sedne s chlapama ve vesnické hospodě a zaplatí rundu... On je poměrně charismatický, a když on přijde do té vesnické hospody a teď ty chlapi ve dveřích uvidí to velké zvíře, které znají z obrazovky, a on si teď sedne k nim a začne jim vyprávět: my jsme pro vás udělali tohle a tohle a ten Sobotka mě z vlády stejně vyhnal, tak co se stane?“ naznačil Babišovu předvolební strategii Nováček. 

Pokud by měl o Babišovi říct něco pozitivního, tak je to jistý nový vítr, který do české politiky vnesl. Pravda, prosadil EET, nad kterou Nováček moc nejásá, ale teprve čas ukáže, zda Babiš českému státu prospěje.

K Babišovi byl ale poměrně kritický. Končící ministr financí si v podstatě zúžil prostor tím, že říkal o všech ostatních, „jak kradnů“. A pak vyplují na povrch takováto podezření na samotného Babiše, kroutil hlavou Nováček.   

„Já vám řeknu, co to na mě dělá za dojem. Já si myslím, že někteří lidé, kteří mají hodně peněz, jsou zvyklí pohybovat se na hraně zákonů. A někdy vám se mi zdá, že oni dělají věci, které já bych nikdy neudělal... V tom si pan prezident Zeman porozuměl s Andrejem Babišem, protože i on je zvyklý zajít až tam, kam to jde a kam ho jiní pustí,“ připomněl Nováček.

Pokud se příštím prezidentem stane znovu Miloš Zeman a premiérem Andrej Babiš, zrodí se prý velmi silný tandem. Oba pánové jsou si toho vědomi už dlouho a záměrně se k sobě přibližují už celé dva roky.

Pevné voličské jádro bude volit prezidenta tak či tak. „Miloš, ten je jejich a dobře že to všem dal a hlavně těm novinářům zběsilým. To jsou prostě lidé, kteří tvoří gró. Ale pak si představím třeba nějakého levicového intelektuála, který si stále ještě myslí, že je Miloš Zeman levicový prezident, a takový volič se může cítit rozladěn,“ připustil Nováček.

Zemana ale všichni znají, vědí, že je to velmi robustní politik, který se na stará kolena rozhodně nezmění. Zato Sobotkova image se trochu pozměnila. Teď se jeví jako silný premiér. Nováček ale přidal jeden pohled pod pokličku v ČSSD. Mluvil prý s jedním velmi vlivným sociálním demokratem a ten mu řekl jednu věc. 

„Hele, to je i jinak. Z té sociální demokracie, z té přední řady, už Sobotka vytlačil Michala Haška, a jak to byl vlivný člověk. Z té první řady vytlačil Jeronýma Tejce a teď je vytlačován i Jiří Zimola. Jinými slovy, pokud by ty volby dopadly tak, že ty volby nebudou pro ČSSD nejlepší, tak by hrozilo, že někteří lidé budou chtít jít s hnutím ANO,“ podotkl komentátor. Sobotka se tak stará o to, aby si udržel moc i po volbách, ať už dopadnou jakkoliv.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Posledních pár slov padlo k lidovcům. „Dnes lidovci našli odvahu opustit svůj vlastní stín a vstoupit do koalice s Gazdíkovým STAN. Tahleta koalice by měla znamenat, že je činěn pokus pro obnovu středopravé strany. Někteří politici, např. Václav Klaus, říkávali, že jsou jen strany nalevo a napravo a ve středu nic. Tahle koalice je pokusem ukázat, jak to je,“ shrnul Nováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…