To tihle! Vrabel ukázal prstem na dezinformátory. Přímo na ČT

09.03.2022 20:11

Válku na Ukrajině provází i válka informační. O nejčastěji se objevujících dezinformacích během válečného konfliktu v českém prostředí v ČT24 hovořil František Vrabel, datový analytik, odborník na dezinformace. Poukázal na weby, které vláda zapomněla zablokovat.

To tihle! Vrabel ukázal prstem na dezinformátory. Přímo na ČT
Foto: Repro: ČT24
Popisek: Odborník na dezinformace František Vrabel přadstavuje nebezpečné dezinformační servery

Objevují se názory odborníků, že některé skupiny na sociálních sítích i weby, které dříve vystupovaly proti očkování proti covidu-19, přešly na dezinformace a šíření propagandy Ruské federace.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Část lidí má šířit dezinformace spojené s válkou záměrně, další se podílejí na jejich distribuci z neznalosti nebo naivity. Věří například tomu, co jim sděluje jejich okolí, aniž si informace ověří.

„Nejčastěji jde o dezinformace, které jsou jako přes kopírák přebírány z ruských, měl jsem na jazyku sovětských, zdrojů. Hlavní dezinformace jsou ty, že ruská armáda osvobozuje Ukrajinu, a brání tak genocidě, kterou fašistická vláda na Ukrajině koná vůči bezbranným civilistům,“ uvedl Vrabel nejčastější dezinformace objevující se nejfrekventovaněji v českém internetovém prostoru.

Další dezinformační narativ podle něj je, že Ukrajina připravuje jaderné zbraně, které by mohla použít proti Rusku. A poslední nejčastější dezinformace je, že Ukrajina vyvíjí biologické zbraně a Rusové by je měli na Ukrajině objevit.

Existuje i podnarativ týkající se uprchlíků. „U těchto skupin to samozřejmě zavání rasismem. První část se týká toho, že v proudu uprchlíků z Ukrajiny jsou lidé z Afriky a z Asie. A ten druhý kritizuje EU, že když sem měli proudit Arabové, tak se tomu bránila, zatímco nyní má otevřenou náruč,“ upřesnil datový analytik Vrabel.

Dezinformace v českém prostředí jsou tedy přes kopírák to, co hlásá ruská propaganda. „Víme, že česká dezinformační scéna je dlouhodobě a soustavně součástí ruské dezinformační mašiny,“ konstatoval Vrabel, že jde o tři propojené skupiny, které tvoří jeden dezinformační ekosystém.

Hlavní skupinou jsou dezinformační weby: „Těch je asi třicet s tím, že první čtyři vytvářejí skoro polovinu všech dezinformací, které jsou potom přebírány do řetězových e-mailů,“ uvedl.

První čtyři prý nejsou mezi osmi weby, které nechala zakázat česká vláda. „Bohužel ani jeden z nich mezi nimi není. Předpokládám, že vláda asi rozhodovala na základě neúplných informací. Podle našich dat, která jsou neprůstřelná, tak ty hlavní čtyři vesele publikují dál.

A následně jmenoval: „Tím zdaleka nejplodnějším... dřív jsem se zdráhal to říkat, dělat jim reklamu nemá totiž žádnou cenu, protože ti lidé, co to sledují, tak to vědí...,“ pokračoval Vrabel, nasadil si brýle a vzal do ruky vytištěný seznam, z něhož přečetl: „Veřejnost by měla vědět, o co jde, je to zdroj, který se jmenuje CZ24.NEWS,“ ukázal do kamery televizním divákům, jaký web zaplavuje dezinformacemi až 30 procent našich spoluobčanů.

„Další důležitý zdroj, který je ruským propagandistickým a dezinformačním zdrojem, je Sputnik. Ten jede také v českém prostředí vesele dál,“ upozornil na dva zdroje, které značně ovlivňují veřejné mínění.

Na toto téma nemá Vrabel v plánu s vládou komunikovat, doufá, že když na to veřejně upozorní, bude třeba vláda konat a zablokuje další weby. „Já doufám, že to lidé sledují a začnou konat. Vláda ještě nepochopila, že se jedná o dlouhodobou cílenou psychologickou operaci, kterou vede Rusko proti České republice. Je třeba tuto operaci přerušit a bránit se jí. Tyto weby nesmějí dostat prostor a zregulovat se musejí i sociální sítě,“ dodal Vrabel.

Mezi webovými stránkami, které jsou vládou zablokované, jsou například Protiproud.cz, Aeronet.cz nebo Ceskobezcenzury.cz. Česká podoba serveru Sputnik, kterou provozuje ruská státní agentura, však funguje dál. Běží totiž na mezinárodní doméně .COM.

Podle sdružení tomuto kroku předcházela konzultace s bezpečnostními složkami ČR, měly ohrožovat národní bezpečnost dezinformační kampaní, která ruskou agresi na Ukrajině doprovází. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…