To tu ještě nebylo: Britové zírají, kam jdou přes bankomaty jejich peníze a kdo si z nich žije

03.01.2017 10:30

Britský deník Daily Mail svým dnešním článkem o rozvojové pomoci zemím třetího světa pořádně nadzdvihl mandle daňovým poplatníkům. Podle dostupných informací Britové vydělávají mimo jiné na to, aby jejich peníze dostávali Pákistánci doslova „za nic“.

To tu ještě nebylo: Britové zírají, kam jdou přes bankomaty jejich peníze a kdo si z nich žije
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlavním městem řeckého ostrova Rhodos, který leží jen pár kilometrů od břehů Turecka, je šedesátitisícový Rhodos

Jak odhaluje deník ve svém obsáhlém článku, od roku 2010 obdrželo peníze v hotovosti od britské vlády 9,3 milionu lidí ze čtrnácti zemí světa. Celkově tak britští daňoví poplatníci nedobrovolně poslali na rozvojovou pomoc v tomto období asi jednu miliardu liber. Konkrétně stojí na tyto peníze fronty před bankomatem lidé v Pákistánu, jehož vláda je přitom často obviňována při vynakládání finančních prostředků z korupce.

V rámci projektu Benazir Income Support Programme si každé tři měsíce chodí zástupci 235 000 pákistánských rodin k automatu pro 4500 rupií, což podle aktuálního kurzu představuje 34,50 liber. Jediným cílem projektu je zvýšit příjmy místních rodin. Vládní úředníci navíc dle informací Daily Mail plánují, že by do projektu v příštích třech letech přistoupilo dalších asi 200 000 rodin. Pákistánci obdrží platební kartu a bezpracně se tak dostanou každého čtvrt roku k penězům.

Britská vláda nyní zvažuje, že by zvýšila podíl HDP na zahraniční pomoc na 0,7 %. Ovšem částka určená na pomoc zemím třetího světa se za posledních dvanáct let zvyšuje téměř každým rokem. „Zatímco v roce 2005 šlo do zahraničí 53 milionů liber, tak v posledních pěti letech je to za rok průměrně již 219 milionů,“ píše deník s tím, že zdaleka ne všichni politici s tímto vynakládáním peněz daňových poplatníků souhlasí.

Celý text v angličtině je ZDE.

Anketa

Podporujete vstřícnou politiku Miloše Zemana vůči Číně?

85%
hlasovalo: 7984 lidí

„Za normálních okolností by měl mít tento druh podpory jen dočasný charakter. Vše ale nasvědčuje tomu, že například do Pákistánu budeme posílat peníze asi navždy. Cokoli, co se týká přerozdělování tak obrovské sumy peněz, musí být řádně kontrolováno. Je nutné garantovat, že se dostává pomoc jen k těm opravdu nejpotřebnějším. Ministryně pro mezinárodní rozvoj Priti Patel by se měla postarat o nápravu,“ cituje deník konzervativního poslance Nigela Evanse.

Přímo v Pákistánu dostává asi desetina příjemců své peníze poštou, ostatní si je vybírají přímo z bankovního automatu. Projekt Benazir Income Support Programme však dle zjištění Daily Mail provází korupce. Devětačtyřicetiletý posunovač Safiullah Khan tvrdí, že musel zaplatit místním úředníkům, aby se jeho rodina stala součástí projektu. „Dal jsem jim peníze a oni mi na oplátku vydali kartu,“ cituje Daily Mail Khana s tím, že tato praxe není neobvyklá. Jinde zase musí majitelé karet pravidelně odevzdávat zkorumpovaným úředníkům určitý podíl ze získaných peněz.

Daily Mail se podivuje nad tím, že současná britská vláda navrhuje spoustu úsporných opatření v oblasti sociální péče, na druhou stranu uvažuje o navyšování rozvojové pomoci. „Z této skutečnosti těží i samotní úředníci ministerstva pro mezinárodní rozvoj, jejichž průměrný příjem 52 700 liber ročně patří v porovnání s ostatními ministerstvy k nejvyšším. Šéf Mezinárodního záchranného výboru David Miliband (bratr bývalého vůdce labouristů, pozn. redakce) například vydělává ročně 486 894 liber a na podobné úrovni se pohybují i šéfové poradenských firem, které se na celém byznysu podílejí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…