To ty uprchlíky pozatýkají a pošlou k nám? V ČT bylo opět živo

15.09.2015 22:44

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), předseda ODS Petr Fiala a šéf komunistů Vojtěch Filip znovu v úterních Událostech, komentářích České televize debatovali o uprchlické krizi a tlaku EU na Česko. Zaorálek vysvětloval, proč Syřané míří právě do Německa a jak to může být s Ukrajinou. Filip mluvil o zatýkání uprchlíků v Německu a jejich deportacích do České republiky.

To ty uprchlíky pozatýkají a pošlou k nám? V ČT bylo opět živo
Foto: Peter Števkov
Popisek: Maďarská policie a fotbaloví Ultras

Zaorálek hned v úvodu ujišťoval, že eurodotace pro Česko ohroženy nejsou. Prý jen některým lidem „ruply nervy“, což se občas stává, ale všichni se shodují v tom, že uprchlickou krizi je třeba řešit s chladnou hlavou a společně. „Víte, proč jdou Syřané do Německa? Protože tam mají rodiny, to vám řada z nich řekne,“ doplnil ministr. A to je důvod, proč je nesmysl přerozdělovat Syřany na základě umělých kvót. „U nás požádalo o azyl téměř šest desítek Syřanů a všichni ho dostali,“ pokračoval Zaorálek. Nesmíme prý také zapomínat, že jsme v minulosti pomáhali např. Ukrajincům a dnes jim pomáháme znovu, protože i jejich zemi sužuje válka.

Šéf české diplomacie zdůrazňoval, že kontrolní body musí EU zřídit už v Turecku či na pobřeží Afriky, aby k určitému výběru došlo ještě před tím, než se vůbec uprchlíci vydají na nebezpečnou cestu do Evropy. Protože se to zatím nestalo, dochází k obnově hraničních kontrol uvnitř EU. Česko je podle Zaorálka jednoznačně připraveno pomáhat, ale musí se to dít na bázi dobrovolnosti, protože může také nastat situace, že k nám přijde mnohem více Ukrajinců, kteří u nás budou chtít zůstat, protože už tu řada z nich má příbuzné. „A my se o ně budeme muset umět postarat,“ zdůrazňoval člen vlády.

V závěru svého vystoupení však ministr připustil, že nakonec můžeme být přehlasováni v ustavení povinných uprchlických kvót. Ať tak či tak, podle Zaorálka bychom měli finančně pomoci např. Turecku, které má na svém území miliony běženců a potřebuje prostředky na to, aby se o ně mohlo starat.

Plán Evropské komise je trapný, rozčílil se Filip

Oba opoziční předsedové stran ocenili fakt, že vláda kvóty odmítá, ale Fiala kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyčetl, že si užívala dva měsíce prázdnin místo toho, aby řešila hrozivou situaci. Zajímavou myšlenku vyslovil i Filip. „Já si nedovedu představit, že by německá vláda zatkla na tři tisíce uprchlíků a odeslala je na základě kvót do České republiky,“ podotkl šéf komunistů. Podle jeho názoru je prostě nesmysl přidělit uprchlíkovi nějaké číslo a nakázat mu: Ty zůstaneš na Moravě. „Já to řešení Evropské komise považuji za trapné,“ rozčílil se.

Podle Fialy musíme mít na paměti, že jsme sice v devadesátých letech minulého století přijímali muslimské uprchlíky z Balkánu, ale tehdy panovala zcela jiná bezpečnostní situace v sousedství Evropy. Filip naproti tomu vidí určité podobnosti v tom, že tyto migrační vlny vyvolala touha „dravých kapitalistů“ vydrancovat přírodní zdroje v různých zemích. V tomto smyslu se bohužel Západ nepoučil, posteskl si v závěru Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…