To už je ztraceno. Generál Šedivý o Mariupolu. A přijde větší hrůza

15.04.2022 14:40

Někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý popsal, jaký další vývoj ruské války na Ukrajině očekává. Popsal, jaké jednotky teď pravděpodobně nasadí a varoval před jejich celkovým účinkem. „To vše bude mít v tom kontextu velmi zničující a velmi krvavý charakter,“ zaznělo od někdejšího náčelníka Generálního štábu armády ČR.

To už je ztraceno. Generál Šedivý o Mariupolu. A přijde větší hrůza
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

V prvé řadě Šedivý zdůraznil, že Rusové napnou síly k tomu, aby definitivně získali kontrolu nad přístavem Mariupol, nad městem, které ruské bomby a dělostřelecké granáty z většiny srovnaly se zemí. Ale nezvládly vyhubit všechny živé. Ve městě stále zůstávají ukrajinští vojáci, kteří podle svých možností kladou ruským agresorům odpor. A pokud Rusové nezískají stoprocentní kontrolu nad Mariupolem, bude jim podle Šedivého váznout zásobování.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Současně však konstatoval, že Ukrajina nemá dost sil, aby Mariupol dobyla zpět. „Kdyby ukrajinská armáda ty prostředky měla, tak už by provedla nějakou takovou operaci, kterou by prorazila obklíčení Mariuppolu, zachránila ty obránce nebo jim případně zajistila munici a další vybavení, o které žádali. Takže já vidím tu situaci obránců Mariupolu poměrně hodně pesimisticky,“ upozornil Šedivý.

Konstatoval také, že Rusové významně mění svou válečnou strategii.

„Systematicky ničí infrastrukturu, cílí na komunikace, na komunikační uzly, likvidují sklady, a tak podobně, ale současně s tím probíhají, a to je to, co Rusům vyčítáme asi nejvíce, útoky na civilní objekty,“ upozornil Šedivý.

 A teď běží příprava operace, kterou pravděpodobně známe z filmů z druhé světové války, což znamená, že nejprve bude silná palebná příprava, která bude zahájena leteckými údery, raketovými útoky a křídlatými raketami, bude provedena velmi silná příprava dělostřelectvem a následně potom ty vševojskové útvary, což bude pravděpodobně mix tankových a mechanizovaných jednotek,“ pokračoval Šedivý s tím, že nasazení samotných tanků, které bylo možné monitorovat v počátcích operace, se pro Rusy ukázalo jako nepříliš efektivní.

„To vše bude mít v tom kontextu velmi zničující a velmi krvavý charakter,“ varoval nakonec Šedivý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…