To už tady bylo. Profesorka Dvořáková upozorňuje na rizika služebního zákona

17.08.2014 16:15

Politoložka Vysoké školy ekonomické v Praze Vladimíra Dvořáková spatřuje mezi připravovanou novelou zákona o státní službě a opoziční smlouvou z roku 1998 nebývalou paralelu. Dohoda, kterou mezi sebou uzavřeli na konci devadesátých let zástupci ODS a ČSSD, podle ní uložila k ledu slibovanou protikorupční akci „Čisté ruce“ a naopak nebývale rozšířila možnosti korupce. Stejný scénář prý můžeme čekat v roce 2014 od zákona o státní službě.

To už tady bylo. Profesorka Dvořáková upozorňuje na rizika služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„A konečně je klid. Kalouskova opozice se na služebním zákoně dohodla s koalicí, média nám zprostředkovávají optimistické obrázky, jak legislativci coby pilní mravenečkové rychle dávají dohromady změny v paragrafech služebního zákona. Poklidné vody nezčeřil ani pan prezident, který se hned na počátku nemalou měrou zasloužil o `netradiční` způsob projednávání tohoto klíčového zákona; ve svém komentáři lehce něco vytknul a zároveň trochu pochválil. Prostě pohoda,“ začíná politoložka svoji úvahu komentářem posledního dění kolem služebního zákona, s tím, že v tuto chvíli si jen málokdo uvědomuje, že jsme svědky opoziční smlouvy č. 2.

Dvořáková připomíná, že „první“ opoziční smlouva, uzavřená mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem v roce 1998, nejenom že nezahájila Zemanem slibovanou protikorupční akci „Čisté ruce“, ale rozšířila rovněž možnosti korupce, když se signatáři smlouvy rozdělili o posty ve správních a dozorčích radách nejrůznějších institucí. „Vytvořil se tak větší prostor pro stranické `trafiky`, zároveň s tím vzrostl vliv politiků, nikoli politický, ale kořistnický,“ shrnuje politoložka důsledky opoziční smlouvy.

Opoziční smlouva vol. 2

„Druhé opoziční smlouvě“ alias zákonu o státní službě prý také předcházela velká mobilizační kampaň tentokrát zaměřená na „odstranění“ Kalouska a také se sliboval boj proti korupci. Služební zákon měl být jednou z nejdůležitějších součástí protikorupčních opatření.

„Výsledkem je dohoda Kalouskovy opozice a vládní koalice na variantě zákona, kterou pravděpodobně postihne osud většiny našich protikorupčních zákonů – bude bezzubá. A je dokonce dost pravděpodobné, že korupční prostor se ve velké politice ještě zvýší,“ myslí si Dvořáková.

Postižené budou i další protikorupční zákony

Pražská politoložka rovněž míní, že se zákon o státní smlouvě neblaze dotkne i dalších protikorupčních zákonů. V té souvislosti zmiňuje zákon zavádějící registr smluv, který se prý bude vyznačovat tím, že všechny podstatné informace budou začerněné.  

„Mimochodem, máme před senátními volbami – ptejme se kandidátů, jak se jim takto pojatý `boj` proti korupci líbí,“ vyzývá nakonec Dvořáková čtenáře svého článku, který je uveřejněný na blogu serveru Aktuálně.cz.

Celý článek k přečtení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…