To zas bude křiku: Kardinál Duka opět výrazně o Zemanovi a migraci. Prozradil, co skandálního mu řekl významný muslim

17.12.2015 10:44

„Nezískáte člověka pro dobro, když ho budete tlouct,“ vzkazuje kardinál Dominik Duka prostřednictvím časopisu Reflex všem těm, kteří ho kritizují za přílišný příklon k moci. Aktuálně za jeho aktivity směrem k prezidentu Miloši Zemanovi. Nic nehodlá měnit ani na svém ostražitém postoji k migrační krizi.

To zas bude křiku: Kardinál Duka opět výrazně o Zemanovi a migraci. Prozradil, co skandálního mu řekl významný muslim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Na úvod rozhovoru Duka popsal atmosféru, která panovala na posledním pracovním obědě s velvyslanci islámských zemí, se kterými se schází pravidelně každý rok. Uvedl, že dialog se nesl v duchu atakování České republiky a prezidenta Zemana. On sám se prý snažil vystupovat jako obhájce, ale nemůže posoudit, zda byl úspěšný.

Překvapilo ho však spíše to, že řada velvyslanců změnila od posledního setkání názor na islámský terorismus. Naposled se totiž schůze konala ještě před pařížskými útoky na Charlie Hebdo či klub Bataclan a někteří mladí velvyslanci Evropanům vyčítali, že jsou islamofobní, nechtějí dovolit výuku islámu na školách a brání stavbě mešit. Nyní prý řada z nich pochybuje o víře mladých mužů, kteří se zapojují do teroristických aktivit.

„A jeden z přítomných velvyslanců – musím zachovat anonymitu, byl jsem o ni požádán – mi řekl, že nevidí rozdíl mezi Hitlerovými vojáky s opaskem Gott mit uns (Bůh je s námi, pozn. red.) a mezi těmi teroristy. Byl přesvědčen, že se do jejich fanatismu nepromítá skutečná víra v Boha, nýbrž nacismus, komunismus, ale i japonští kamikaze či Irská republikánská armáda. Protože samotná sebevražda jako taková není islámu vlastní,“ vyprávěl Duka.

Nejsem proti soucitu, ale…

Kvůli ostražitému postoji k imigrantům se na jeho hlavu snáší kritika. Mnozí kardinála staví do protikladu k papeži Františkovi. Duka uznává, že hlava katolické církve při pohledu na zubožené uprchlíky vyzve k pomoci, nicméně soudí, že samotný soucit a láska migrační krizi nevyřeší. „Třetí největší historické stěhování národů je v pohybu už více než dvě desetiletí a dosud žádné se v dějinách neobešlo bez krveprolití a válek, bez velmi hluboké ekonomické a kulturní krize. Obě vrstvy obyvatelstva, původní i příchozí, v nich byly utlačovány,“ míní.

„Nejsem proti soucitu, vždyť patří ke křesťanství. Ale máme už zkušenost s nezodpovědností mocenských špiček evropských států i OSN, s níž přistupovaly k předchozím emigračním vlnám: dám ti sociální dávky a víc se nestarám. Považuji za extremistické a nezodpovědné ty, kteří vykřikují: „Ani nohu!, ale i ty, kteří vykřikují: „Přijmeme jich neomezený počet!“ říká Duka.

V této souvislosti kardinál poukazuje na úskalí pojící se s přijímáním uprchlíků. „Přicházejí z velké části bez jazykové a profesní znalosti, z velké části analfabeti; a přicházejí do prostředí, které není připraveno. Nebo snad máme připravené školství, sociální systémy, programy začlenění? Přece si musíme přiznat, že už nyní je v evropských městech řada přistěhovaleckých ghett, kam se bojí lidé vstoupit,“ upozorňuje Duka s tím, že bychom si měli také poctivě uvědomit, jak se díváme na uprchlíky. „Chceme snad s úctou přijmout jejich tradice, náboženství, pojetí lidských práv a rovnosti? Pochybuji,“ je skeptický.

Kalašnikov a demokracie

Kardinál se kriticky staví i ke konceptu začleňování imigrantů, který schválila Sobotkova vláda. „Chceme je učit demokracii a přitom vidíme, že se nám demokratický systém rozpadá? O jaké demokracii, o jaké kvalitě demokracie se tu dá mluvit, když polovinu lidí politika nezajímá, politické strany se rozpadají do drobných skupinek, stát je slabý a zájmy lobbistických skupin jsou povyšovány na nejvyšší piedestal?“ poukazuje Duka na nešvary české demokracie.

„My nikoho kalašnikovem do proměny myšlení a zvyklostí nutit nemůžeme. Musíme vědět, zda máme možnost jim nabídnout to, co slibujeme. Obávám se, že ne. A to se může stát opravdu příležitostí velkého střetu, jemuž se dalo zabránit,“ varuje duchovní.

Přílišný příklon k moci?

Redaktorka Reflexu Jana Bendová Dukovi také připomněla, že má lepší vztah s posledními dvěma prezidenty, Václavem Klausem a Milošem Zemanem, než měl jeho předchůdce kardinál Vlk. „Řada lidí vám vytýká, že se k moci přikláníte až příliš,“ obrátila se na Duku.

Kardinál si kritiku nepřipouští. „Dnešní politická situace je skutečně nedobrá, politici dělají chyby, které jim můžeme vytknout, to je pravda. Ale já nechci číhat na chybu jednotlivce. Podívejte se na papeže Františka – že by jmenovitě někoho kritizoval? Ne. Největším politickým tunelářem v jeho Argentině je už bývalá prezidentka Kirchnerová, a přesto ji přijímal. Nezískáte člověka pro dobro, když ho budete tlouct,“ zdůraznil Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…