Tohle Rakušana naštve. Začal to Fendrych, vyhrotil Kalousek. Potopili STAN na celostátní úrovni

21.07.2022 22:00 | Ze sítí

Komentátor Martin Fendrych na základě nejrůznějších kauz píše o hnutí STAN jako o vysoce nesourodém společenství. Nejde podle jeho slov o hnutí jednoho muže, ale o hnutí více lídrů a více různorodých zájmů. Jeho slova na sociální sítí kvitoval expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a doplnil je o svůj názor, že STANu přísluší práce na komunální úrovni, protože starostové zcela postrádají ideové ukotvení, které si celostátní politika žádá.

Tohle Rakušana naštve. Začal to Fendrych, vyhrotil Kalousek. Potopili STAN na celostátní úrovni
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miroslav Kalousek

„STAN je vysoce nesourodé společenství, jako když do pytle naházíte nejrůznější věci, než vyrazíte na výlet – ponožky, svačinu, vařič, spacák, nůž… Celorepublikově je spojuje asi jen ta vůle k moci. Celé hnutí se skládá z více oddělených skupin, které mají svoje lídry, hlavy, a lidi schované za nimi – šedé eminence, jež sledují svoje osobní zájmy,“ píše Fendrych ve svém komentáři pro server Aktuálně.cz.

„Takových skupin a skupinek najdete ve STAN několik, hnutí nespojuje žádný jasný politický směr, což se dobře ukázalo jak na kauze Hlubuček, tak na kauze Červinka. Je vlastně s podivem, že hnutí vůbec nějak funguje dohromady,“ pokračuje.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9632 lidí
STAN se podle jeho slov zároveň dost zásadně liší od dalších tuzemských úspěšných hnutí, tedy ANO a SPD. „Tam sice taky naprosto absentuje nějaká společná, zásadní ideologie, nahrazuje ji však osoba lídra, sdílenou ideologií jsou jeho osobní zájmy a s nimi samozřejmě naděje, že se členové dostanou k moci, že se politikou dobře zaopatří. STAN není hnutí jednoho muže, je však hnutím více lídrů a více různorodých zájmů,“ dodává Fendrych.

Jeho názorový postoj k hnutí STAN rezonuje s tím, který zaujímá Miroslav Kalousek. Ten na svém twitteru souhlasně Fendrychův komentář sdílel a k němu doplnil, že hnutí de facto nemá v parlamentu co pohledávat. „To je přesné. STAN dává v celostátní politice smysl jako podpora komunálních politiků té či oné ideově ukotvené straně. Jako samostatný subjekt tam smysl nedává, protože sám žádné ideové ukotvení nemá a je proto v rozhodujících okamžicích nečitelný,“ zní Kalouskův tweet.

Podle Fendrycha hnutí STAN viditelně, bolestně postrádá dvě naprosto základní věci nutné pro dlouhodobý úspěch: „1. Srozumitelnou politiku – sdílenou ideologii, jež by k hnutí přitahovala podobně smýšlející lidi, jejichž cílem není jen získat moc a vliv. 2. Kontrolovanou, hlídanou, jednotnou strukturu, jež by se bránila vstupu šíbrů, rasistů, vlivu mafiánů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…